2018-10-15 44 浏览
星期五又係時候對自己好d!同朋友相約中環晚飯,去一間我哋都想試嘅日式餐廳。餐廳裝飾同一般日本餐廳唔同,比較西式,一入門口就見到bar枱,就知道有特式cocktail😋 座位都幾舒適,兩邊有較高嘅梳化卡位,而餐廳中間就有幾張梳化位,環境舒適,可以慢慢品嚐美食。餐牌有好多好吸引嘅食物,每樣都想試,叫吓叫吓,就叫幾個頭盤,同幾款主菜喇!首先就係頭盤!天慶福袋 (Tuna, crab meat, Natto, Bonito jam & green onion): 腐皮壽司嘅腐皮包住納豆,吞拿魚粒,同埋少少蟹肉,味道好夾,吞拿魚又好新鮮。又可以試下加幾條洋蔥條一齊食,係幾清新,唔會搶咗吞拿魚嘅鮮味。軍艦壽司 (Spicy tuna, Scallops, Sea urchin, Queen crab meat): 依個restructured 嘅軍盤淨係個賣相已經好吸引,好精緻,一日一軍艦。軍艦頂係唔同嘅toppings,下面係壽司飯,最底就有一塊紫菜。軍艦有四個唔同口味,有微辣嘅mayonnaise撈吞拿魚粒,唔會太辣,而且好醒胃。帶子切粒配埋魚籽放壽司飯上,好鮮味。海膽份量都好夠,又鮮味,同壽

首先就係頭盤!

軍艦壽司 (Spicy tuna, Scallops, Sea urchin, Queen crab meat): 依個restructured 嘅軍盤淨係個賣相已經好吸引,好精緻,一日一軍艦。軍艦頂係唔同嘅toppings,下面係壽司飯,最底就有一塊紫菜。軍艦有四個唔同口味,有微辣嘅mayonnaise撈吞拿魚粒,唔會太辣,而且好醒胃。帶子切粒配埋魚籽放壽司飯上,好鮮味。海膽份量都好夠,又鮮味,同壽司飯相當配。而我最欣賞就係蟹肉軍艦,一絲絲嘅蟹肉略帶海水咸味,加上蟹籽,夾住薄薄嘅青瓜片,一啖放落口,好滿足呀!

天慶海膽 (Sea urchins, Edamame puree, Salmon roe, Chives & Fried lotus chips): 海膽配住好creamy嘅枝豆purée,都幾有驚喜。新鮮嘅海膽同清新嘅枝豆purée完全無違和感,配埋青瓜片食,唔會覺得膩,不錯呀!

到主菜嘅部分喇!

燴和牛面額 (Red wine braised beef cheek served with pickled radish, butter lettuce, honey & chilly beef jus): 和牛面頰用紅酒去燘煮,肉質好林,肉中間仲有少少骨膠原,好入味。食法似韓式,用一片生菜包住一片厚厚嘅和牛面頰,可以點埋甜甜地嘅牛肉sauce,好好味呀!

蟹 • 明太子燴飯 (Crab risotto served with Queen crab meat, Mentaiko, seaweed and rice crackers): 燴飯帶有咖哩香,有少少脆米混合其中,好有咬口。配合埋蟹肉絲同明太子,味道好豐富,唔會只有咖哩味咁單調。

鮮蜆魚介湯拉麵 (Frah clams in seafood broth with half boiled egg, vegetables, green onion, seaweed, Sakura shrimp dust): 拉麵一上枱就見到舖滿蜆喺上面,而且湯非常濃郁,餐廳亦好貼心地將櫻花蝦粉末用湯匙承住,客人可以根據個人口味加多加少。蜆肉煮到恰到好處,肥美又鮮味,加埋櫻花蝦粉嘅拉麵好香呀,味道又多一個層次!

每一個菜式都相當吸引同美味,同朋友都食到好滿足呀!下次有機會再試其他菜式!
2018-10-12