2022-10-06
初次係好朋友口中聽到「泰金鍋」呢個名,唔知情之下以為只係普通泰菜,但原來係位於旺角彌敦道既一間任食泰式火鍋餐廳。朋友熱情🌝地推薦我去試下呢間該區街坊口中既名店,話佢地既特色火鍋又出色,又水準高。我地今次叫左個「🌟90品放題🌟」,一系列泰式甜品、火鍋配料、飲品都可以自助拎,仲要7點半離座都係$288!!! 😱👍🏻出去行一Round 見到佢地有好多泰式甜品任簡,好似有我最愛的珍多冰,見到都覺得粉條好 QQ 🥰嫩,食完正餐一定去食返碗,五顏六色好吸睛😝。我地仲額外叫左D炸物,好似沙嗲串燒,自己再淋上沙嗲醬,剛好一口的份量,配埋甜酸醬食,好惹味讓人吃不停口!😁😆介紹返正餐先,我地叫左款養生菇菌清湯鍋同青檸椰奶雞湯鍋。呢兩隻味真係第一次新嘗試😗,聽侍應話養生菇菌清湯抗衰老促排毒,仲能滋補強身; 而青檸椰奶雞湯未飲都已經嗅出檸檬葉的香,同椰奶的甜都濃郁開胃,超入味。我地係出面掃左一系列肉類大吃一番! 有羊肉、牛肉、帶子、蟹柳條,樣樣都好好吃!👻齊齊吃!👻