2019-04-18
餐廳:八月花 (旺角)地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊3樓35號舖同一班friends係八月花食飯,去到見到餐廳新推出嘅「粵韓新食」系列菜式係由米芝蓮韓國大廚Una擔任客主廚,以新派韓式料理cross over我地平時喺酒樓食開嘅粵菜,同一餐可以食到粵式同韓式菜餚,真係非常有新意,同一餐飯又食到韓國料理又食到粵菜,究竟有咩火花產生咗出黎呢🤤?難得遇到咁正嘅野緊係要推介俾大家~首爾雙味炸雞原來呢碟炸雞係用粵式炸物方法去整,有原味同香辣味,最少分開3次炸嘅程序,先將雞件炸到定型,之後再炸到全熟,最後沾上粉再炸至金黃色😚難怪每咬一啖都係咁鬼死脆~雪濃湯泡牛肉雪濃湯係韓國嘅傳統料理,係用牛骨長時間熬製而成,最厲害嘅係煲完出黎湯底完全唔會有任何肥膩嘅感覺👍🏾牛膝、牛面肉、牛肩胛同牛脾再加上牛筋五大特選牛部位嘅配搭🐂,啱晒鍾意唔同口味嘅你~滋補蔘雞湯配百歲酒韓國嘅雞肉嫩脂肪少🐓,經湯底煲過之後更加軟腍,仲有原隻人蔘、紅棗等滋補食材,啱晒我呢啲想保持身型補充蛋白質,身體又差需要補氣血嘅人~火辣辣無骨雞腳配年糕鍾意食辣嘅人有口福了,呢個無骨雞腳同年糕用韓式辣醬去炮製🌶,每一啖都充滿咗辣味,包你食得過癮又返
地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊3樓35號舖
首爾雙味炸雞
雪濃湯泡牛肉
滋補蔘雞湯配百歲酒
火辣辣無骨雞腳配年糕
鍾意食辣嘅人有口福了,呢個無骨雞腳同年糕用韓式辣醬去炮製🌶,每一啖都充滿咗辣味,包你食得過癮又返尋味
泡菜國餃子
將泡菜釀入餃子入面,皮薄多餡令每個客人都能夠將泡菜呢種韓國特色加入粵式餃子裡面🥟,真點Mix and match~
甘苔鱈魚子蛋卷
蛋🥚,看起來家常,但係加埋韓國矜貴嘅甘苔紫菜同鱈魚子就唔同講法,一粒一粒嘅鱈魚子混入喺蛋卷嘅中間,每一啖都有紫菜嘅脆,鱈魚子一粒粒嘅口感,同埋蛋香,普通嘅菜式都即刻變得與別不同~
燕窩流心棗
一上到枱嘅時候大家就已經忍唔住係咁圍住嚟不停影,因為將燕窩放入煎堆入面,面頭再加上金箔,另外店員亦淋水到乾冰釋出煙幕,絕對係全晚嘅打卡焦點😂咁貪靚鍾意養顏嘅我梗係唔執輸食返舊啦~
南瓜清甜湯
超濃郁嘅南瓜蓉做成湯底再加入湯圓,呢個甜品真係甜入心❤️好難得一個甜品可以食到中韓合壁,真係無得頂~
PS終於知道係中大申請恒生信用卡有咩好處了🤤係八月花食「粵韓新食」系列菜式有額外85折,係85折呀😍各位朋友真係要多謝我慳咗幾舊水😎聽講呢個系列好似做到6月13號咋