2023-04-21 74 浏览
「花圖」係一間高級中菜館採用高貴優雅嘅設計,多過獨立用餐區域,職員態度友善有禮,服務到位,用餐時間令人滿意。6道菜的晚餐,每道都令我留下深刻印象:第一道頭盤~桂花荔枝汁潰荷蘭串茄,淡淡桂花香,酸甜冰涼; ~黑松露帶子餃,黑松露提升帶子餃層次;~陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉,陳皮香草醬中和豚肉油膩感,食落更爽滑。第二道~ 花圖爵士湯,大廚以龍蝦湯配合花膠 哈密瓜 螺頭燉制而成,鮮甜無比。第三道~胡椒蟹皇焗海蝦,7吋長虎蝦,秘製鮮胡椒醬汁,食落有點麻少少辣,旁邊加上紫薯絲減低辣度嘅口感。第四道~珍菌紫玉 用棷菜心包住薑汁炒過嘅珍菌,上面放咗香脆京蔥絲,南瓜汁伴碟,口感豐富,香甜美味。第五道~龍蝦膏海膽炒飯,矜貴馬糞海膽,龍蝦膏炒飯鮮甜完美的融合。第六道~ 芝麻糊椰汁忌亷配桔仔酥,甜度適中的芝麻糊加上棷汁忌廉,令口感更加滑;桔仔酥外層香脆軟糯內層桔仔醬,配搭得極致。花圖特式cocktail ~ Voynich Secret賣相夠吸引,清新自然洋甘菊cocktail ,打卡必選;Sexy Mama充滿果香味特飲。

6道菜的晚餐,每道都令我留下深刻印象:

2023-04-11