2019-05-08 2276 浏览
晌旺角呢个年轻人出没嘅潮区,就算喺卖糖水、甜品,都要有卖点先至吸到客。因为,唔单止竞争大,大部份嘅客源算上喺后生仔,普遍都唔长情,喜欢试新嘢,就算唔太钟意食甜点嘅都会为打卡去帮衬。最后,同朋友试过「粒粒果甜品」,甚富打卡感,但绝对唔喺得个样,值得推介。餐厅门面喺全落地大玻璃,晌外面已经一眼清晰睇到餐厅内部环境,地方干净企理。以粉色作为主调,红红、黄黄、绿绿嘅櫈,墙上挂有不少画作,以及手绘,都为餐厅增添不少欢乐、轻松嘅感觉。睇见个店名,多多少少都估到喺以水果为主题嘅甜品店。晌玻璃窗上,就正正贴有唔少主题甜品嘅介绍,以及一啲饮食杂志专访。主餐牌印得色彩缤纷、图文并茂,并以唔同系列划分,清清楚楚,不过,因为胶面印刷,都几反光,好在门口有啲单张攞,正接扫描贴出嚟俾大家参考。细阅就发觉款式甚多,而系列包括:思慕雪、皇牌甘露、水果星球、芒冰、草莓冰、白雪、窝夫、奶酪布甸、水晶圆、芋圆仙草、芭菲、椰汁、芒汁、冰饮……等系列,4款传统糖水供应,以顾及中式糖水嘅人士,而2款小甜点,最啱开心「些牙」!此外,仲有个额外餐厅,应喺一啲新推嘅款式,如龙珠星球、红枣雪耳炖桃胶、香蕉朱古力窝夫,以及数款轻食垫垫肚。
晌旺角呢个年轻人出没嘅潮区,就算喺卖糖水甜品,都要有卖点先至吸到客。因为,唔单止竞争大,大部份嘅客源算上喺后生仔,普遍都唔长情,喜欢试新嘢,就算唔太钟意食甜点嘅都会为打卡去帮衬。最后,同朋友试过「粒粒果甜品」,甚富打卡感,但绝对唔喺得个样,值得推介
唔只食甜嘢会令人开心,人多齐齐共享就更开心,正所谓独乐乐,不如众乐乐。故此,点都要等齐晒嚟一张大合照先似样。
绿茶窝夫 $46

虽然只得「半底」,但伴两球雪糕,仲有咁多配料,只卖$46,都喺划算之选。水滴形嘅窝夫烘得香脆,入口虽未至于热辣辣,仍带七分暖意;伴以甘苦味嘅绿茶雪糕、清甜软腍嘅红豆、烟韧软糯嘅团子,口感复杂,味道多变,好食!

芒果倾斜奶酪 $38

奶酪个名比较少听,如果称为意式奶冻,相信一讲就明喺咩。我觉得店主好聪明,将平常嘅意式奶冻做成倾斜式,难度唔高,但晌视觉效果上就好不一样。再配以椰果、芒果粒及大量燕麦脆脆,混和后一羹放入口,奶冻极有奶香,又绵滑,燕麦加添不少「脆」味,口感丰富。
牛油果思慕雪 $45

思慕雪系列,可以讲喺店家最吸晴,卖相最抢眼嘅出品。而呢一杯苹果绿色嘅思慕雪喺以牛油果及奇异果打成,加几片薄薄嘅士多啤梨作装饰,佢无一般沙冰咁冰,入口喺非常幼滑细致,感觉清爽健康;然而,味道却以奇异果味较突出啲,相信要加重牛油果嘅比例先可以突出番个主题。
牛油果思慕雪
牛油果思慕雪
水果星球配芒汁凉粉 $42

水果星球呢个系列好有心思,根本就喺惯常所见嘅乜乜生果捞芒果汁底,但将部份生果做成晶莹剔透嘅小星体,感觉即时好唔同,卖相好得。大部份生果都好清甜,而水果星球喺揾大菜做,爽爽哋,唯一挑剔位,凉粉就切得太幼细,失咗啲口感,芒果汁底再浓啲就更好。
核桃露配豆腐布甸 $29

上面讲嚟讲去都喺较西式嘅甜点,中式嘅又如何,估唔到做得都有一手。核桃露虽然算唔上超浓郁,但核桃味清甜,质感柔滑,加埋粒香滑嘅豆腐布甸,可以讲喺画龙点晴,相得益彰。
核桃露配豆腐布甸
细个时睇教育电视(后生一辈肯定唔知喺乜啦),学过一句谚语,粒粒皆辛苦,喺指𠮶时啲人种米唔容易,粒粒皆辛苦。做饮食都喺,好食、好睇之余,仲要有创意,时不时要有新款。
$40 (其他)