2020-12-07
小店位於粉嶺舊裁判法院地下,兩層高嘅小白屋喺陽光映照底下,份外神氣。進店前大家不妨影吓相,記錄一下呢組具殖民地色彩嘅建築群📸除咗用心製作餐點,店主亦為大家搜羅本地、日本、台灣等地嘅優質新鮮蔬果。我地個日就遇到好靚嘅白苦瓜✨當然要即刻放入購物車啦🛒😋食咗乜:龍蝦雞蛋沙律蟹籽包 HKD$125😊綿密嘅麵包+香滑嘅碎蛋沙律+鮮甜彈牙嘅龍蝦肉+蟹籽+食用花➡️色香味俱全用左蒸籠擺盤,趣味十足✨蟹肉奄列配自家秘製照燒汁 HKD$88😊呢道菜我會形容喺好有內涵💖香滑嘅奄列內藏著大量嘅蟹肉+面頭嘅秘製燒汁➡️將鮮味昇華🌟唯一美中不足喺,食到一半奄列有小小出水,令味道唔能夠貫徹始終地鮮甜八面威風 HKD$72😊香濃嘅烤八爪魚,本來平平無奇。但配上鮮青檸汁+蜜糖+墨汁美乃滋➡️味道十分和諧,而且層次豐富肅靜凍啡 HKD$52😊特製嘅冰滴咖啡+青檸薄荷➡️十分清新大目釋迦蘋果沙冰 HKD$78😊呢個可能喺我飲過最足料最好飲嘅沙冰🌟首先賣相好靚,就好似一壺玫瑰花瓣+食用花🌹少女心爆發💖💖其實入面無玫瑰花,而喺打碎咗嘅蘋果皮🍎香甜嘅大目釋迦果肉+酸酸甜甜嘅蘋果沙冰✨好足料好清新整體嚟講,十分欣賞店主不斷創作唔同嘅菜式
😋食咗乜:
龍蝦雞蛋沙律蟹籽包 HKD$125😊
用左蒸籠擺盤,趣味十足✨
蟹肉奄列配自家秘製照燒汁 HKD$88😊
八面威風 HKD$72😊
肅靜凍啡 HKD$52😊
特製嘅冰滴咖啡+青檸薄荷➡️十分清新
大目釋迦蘋果沙冰 HKD$78😊
香甜嘅大目釋迦果肉+酸酸甜甜嘅蘋果沙冰✨好足料好清新
整體嚟講,十分欣賞店主不斷創作唔同嘅菜式,善用各種新鮮食材,讓食材間產生微妙嘅變化,將鮮味昇華到另一層次✨