2025-03-13 1514 浏览
香港都有不少越南法包專門店,不過最多人認識同推介應該要數拎咗米芝蓮必比登推介嘅品味😽老闆娘係越南華僑,我都係因為有睇過佢介紹越南地道美食嘅youtube而留意佢呢間法包店🤣一直想試試究竟有幾正宗。最近佢哋衝出灣仔本店,係中環昭隆街開咗分店,趁lunch time即刻去試吓。新開張初期,呢間外賣店日日排長龍,不過流水帳keep住整包,都唔會等好耐👍🏻越南法包有扎肉、五花腩、雜菌、醃豬肉串、燒雞、滷水豆腐6款選擇,唔少配料都係店家自家秘製,其他地方少見。🥓品味炆五花腩 $82配料極多,有椰子水炆五花腩、炸豬皮、雞肉鬆、肝醬、蛋黃醬、蔥油、酸菜、青瓜、芫茜、蔥,好足料👏🏻拎上手已經覺得好脆,食落更加係脆到碎屑橫飛🤣而裡面嘅餡料就撞出不同口感,層次豐富。雞肉鬆烘烤過,味道幾香。面頭嘅酸菜、青瓜好清爽,為整體帶來平衡。主菜之一嘅椰子水炆五花腩頗入味,有啲似食pulled pork,不過就略嫌唔夠腍,另外如果肝醬嘅味道再出啲、份量多啲會更好。🫔春卷 $70/4pcs春卷價錢看似貴,但都算貴得有道理,春卷大大件,炸到超級無敵鬆脆😋裡面除咗經典越式春卷嘅木耳、蘿蔔絲等爽脆嘅餡料,仲夾咗成隻蝦,脆到連蝦

🥓品味炆五花腩 $82

🫔春卷 $70/4pcs
春卷價錢看似貴,但都算貴得有道理,春卷大大件,炸到超級無敵鬆脆😋裡面除咗經典越式春卷嘅木耳、蘿蔔絲等爽脆嘅餡料,仲夾咗成隻蝦,脆到連蝦尾都食得😽外面少見。

推介指數(10分為滿分):7.5分
2025-03-06
15 分钟 (外卖自取)