2023-04-02 708 浏览
呢间获米芝莲推介泰国菜开咗几年,一直受到好多本地人同外国人欢迎,由于价钱比一般泰国餐厅昂贵,所以我今次都系第一次试。🥘 泰北咖喱鸡面 Curried chicken with fresh egg noodles ($148) 👅: 98.74 分香港好少食到东南亚口味嘅咖哩面。由于我唔好咖喱,所以本身冇太大期望,点知食完一啖觉得好有惊喜。咖哩汤底浓杰程度刚好,咖喱汁足够包裹住每条面条。面质带点烟靭,外边很少食到,同咖喱汤底好配合。配料有一些脆脆,类似炸猪皮条,能增加口感。🩸 注意汤底带辣。🦀 招牌泰式蟹肉炒饭 Fried rice of crabmeat ($158) 👅: 92.68 分炒饭嚟讲价钱略贵,但蟹肉份量慷慨,每啖饭都食到厚实嘅蟹肉,饭底炒得够干身,貌似清淡,却好惹味。🍌 泰式香蕉飞饼 Crispy banana roti($98) 👅: 95.68 分卖相同泰国食嘅有少少分别,呢度嘅香蕉系切得比较厚身,饼皮煎到好薄好脆,配上nutella 加炼奶,甜度刚刚好,甚至觉得比传统飞饼好食。🔆湾仔同上环分店menu有少许不同,湾仔主打和牛船面,上环主打咖喱面,所以大家记住睇完M

🔆湾仔同上环分店menu有少许不同,湾仔主打和牛船面,上环主打咖喱面,所以大家记住睇完Menu先选择分店啊!

环境: 👍👍👍👍👍
回头率: 👍👍👍👍 👍 (已经好想食第二次)
分店: 2间 (上环/湾仔)
订座: ❎
等候位置时间: 假期晚上八点排,约半小时有位
招牌泰式蟹肉炒饭
泰式香蕉飞饼