2022-07-14
喺西九龍附近放工,就去圓方食埋晚飯。一直都是呢度有間食海南雞係米芝蓮一星,今次終於可以去試吓。閒日唔算好多人,等一等就已經有位☺️餐廳裝修得幾時尚摩登,座位都好闊落。咁啱我哋坐咗窗口位,仲可以望到少少晚霞日落😚見到佢有做晚市套餐,而且價錢ok,有晒我想食嘅海南雞,又有湯、小菜、沙律,仲有甜品豆腐花😍唔使諗即刻揀咗二人套餐甜蜜2人套餐 ($438)南薑海南水果沙拉呢個沙律好有特色🤣係我第一次食。主要用咗石榴同士多啤梨切粒,上面加咗話梅碎,成個口感係甜甜酸酸,又清新健康,食完好開胃螺片燉雞湯x2呢度嘅燉湯非常足料,全部都燉咗四個鐘以上。個湯非常之清,唔會好油,每碗湯仲有幾塊螺片,飲完覺得好舒服又滋陰黃金軟骨睇到呢碟菜,大家應該唔陌生,係好多人鍾意食嘅黃金鹹蛋黃,但今次裏面唔係蝦球🤣而係類似雞軟骨嘅軟骨,每一粒都充滿蛋黃味,而且又軟又脆,非常香口,我食到唔係好停得口天天海南雞(中份)嚟到主角啦,睇到佢嘅置碟就feel到佢既氣勢🤣一試真係名不虛傳,冇肥膏,皮薄肉滑,同平時普通餐廳嘅海南雞完全冇得比,每一嚿都好有雞味,而且肉質鮮嫩,加上醬汁真係令人回味無窮,值得米芝蓮的星星天天石鍋雞油飯呢個雞油飯
閒日唔算好多人,等一等就已經有位☺️
甜蜜2人套餐 ($438)
南薑海南水果沙拉
螺片燉雞湯x2
黃金軟骨
天天海南雞(中份)
天天石鍋雞油飯[1-2人]
呢個雞油飯雖然話係1-2人量,但起碼有四至五碗飯嘅份量😱兩個人完全食唔晒😂不過啲飯嘅調味剛剛好,唔會太油,每粒都好香
鴛鴦菜花
花椰菜同菜心嘅炒菜,用咗啲炸魚仔一齊炒,令成個菜都好香口惹味
花好月圓(即係原味豆腐花)x2
開頭以為係普通豆腐花,仲諗住問點解冇黃糖😂 一食 嘩 咁好味嘅 似係牛乳豆腐布丁咁,好滑好香但唔會好甜。如果住得近真係打包兩碗返屋企😚
桃膠菊花桂花雪梨茶 (原價$26,叫套餐可享七折,折後$18)超抵飲,啖啖都有桃膠,好滋潤,呢個價錢買返屋企飲到抵
另外要比茶位錢($9/ each)