2022-09-08 60 浏览
今晚係尖沙咀收工,同事話想食米線~ 我記得附近有一間幾fantastic既本地米線店~ 我曾經係旺角食過一次~有點懷念 - 食過返尋味於是帶了朋友黎尖東漆咸道的愛上米線食dinner!同事簡直不敢相信依間係一間米線店~ 因為餐廳入面既裝修實在太精美了餐廳內面空間感十足~ 好spacious 同好乾淨, 令人食得放心店員都很友善地介紹有咩好食~ 我地好快就揀好左食物了我地各自都揀左一個套餐(加$18),因為包一款小食及一杯飲品~小食方面, 我揀左麻辣豬耳朵(前)豬耳朵既麻辣味非常正~唔會得個辣字~ 麻麻既感覺令豬耳食落更有層次!同事則點了剁椒皮蛋(前)皮蛋上鋪上滿滿既剁椒~ 非常搭~ 將皮蛋既精吊出黎~ 好好食而兩款小食又點夠我地兩個為食鬼丫~ 我地另外再單點了一客 炸蝦醬雞翼($28)一碟共有三隻雞翼~ 每隻都炸得十分香口! 金黃色既雞翼皮有濃濃既蝦醬香氣~ 讚!主食方面,我叫左一份招牌脆炸蛋肉沫拌飯~依個拌飯實在出色~ 蛋真係炸(deep-fried)~ 有香香既脆邊~ 勁正啊!肉沫亦煮得十分不錯! 拌勻整個飯後 每一口都食到肉汁既鮮味, 神來之筆呢~而同事就揀左火爆肥腸拌米線~拌米
今晚係尖沙咀收工,同事話想食米線~
我記得附近有一間幾fantastic既本地米線店~
我曾經係旺角食過一次~有點懷念 - 食過返尋味

於是帶了朋友黎尖東漆咸道的愛上米線食dinner!

店員都很友善地介紹有咩好食~ 我地好快就揀好左食物了
小食方面, 我揀左麻辣豬耳朵(前)
同事則點了剁椒皮蛋(前)

主食方面,我叫左一份招牌脆炸蛋肉沫拌飯~
招牌脆炸蛋肉沫拌飯
而同事就揀左火爆肥腸拌米線~
火爆肥腸拌米線
拌米線一樣好掂! 同事讚不絕口
肥腸好食~ 好乾淨 唔會有怪味!
拌勻後每一啖都食到炸黃豆與蔥既香~ yummy

同事食完之後,店員主動同我地講米線及米飯都係可以任加(free refill!)
不得了~ 同事即刻叫話加多碗米線~ 店員好快就拎左碗有調味既米線比佢繼續食!

我地最後兩個大男人居然仲想試埋餐廳既蔥油餅先走XD
蔥油餅烹煮得很有水準~ 餅皮厚度適中 酥酥咸咸的, 非常好吃

飲品方面~ 我點左一杯特飲(左) 芒果乳酪梳打 (+$4) ,而同事就叫左忌廉梳打(右)
芒果梳打有好香甜既乳酪味 加上芒果爆爆珠 每一口都是驚喜的

估唔到食左咁多野,人均消費每人都唔洗$100啊!!
但已足以食到我地兩個麻甩佬好飽好滿足
 性價比勁高!