2022-01-19 232 浏览
今日同朋友终于可以试到“文青街”既cafe~呢间既装修都几吸引我,简约日式风~去到果阵2:30左右已经爆左位,因为里面唔多位,只有两个四人位既地台茶几同两个挨墙位,不过员工都好有礼貌叫我留电话,有位就通知我~幸好系平日,等左半个钟松啲?佢餐牌都好吸引,咖啡较为多选择,不过都有少量茶,而我拣左只烟熏小种红茶,松烟香强烈又有啲似你食鸭胸果种烟熏味,店家好好可以再帮我翻泡多几次,饮到第三四泡,烟熏味开始淡而茶味更加突显~加上食甜点配茶,完全令人舒服,解除甜品带嚟既肥腻感~粟子蛋糕外软内脆,外面既粟子蓉系店家用器具即压成蓉,唔会太甜而充满粟子香,里面有忌廉覆盖既脆脆饼底~整体令人好满足吐司比我感觉好似食紧“炖蛋”,再加上糖浆同忌廉,暖暖既吐司搽上冷冷既忌廉,增加左个甜度同香滑感,亦增添一份温度相混既感觉~几舒服抹茶豆乳既抹茶味极为浓郁,带抹茶本身既苦涩加上豆乳既甜中和,抹茶香先苦后甜再随豆香~配搭非常好~大南街的有好多宝藏,希望日后有更多呢类地方,为香港人有放松又可以同朋友共进交谊,安静休息既地方~
今日同朋友终于可以试到“文青街”既cafe~
呢间既装修都几吸引我,简约日式风~

幸好系平日,等左半个钟松啲?

烟熏小种红茶
十常八九吐司