2017-05-15
同女朋友去開炮台山行outlet,所以就順便係附近搵下有乜食,最後揀左食依間平民小店,意蠔屋。由於都唔係好餓,就叫左個一人蠔餐share,$98,加多杯野飲同沙律share食。雖然地方比較細,但都算整淨乾淨。餐湯方面就揀左忌廉湯,出乎意料個湯十分足料,非當濃郁。蠔就有兩隻,由於女友唔食蠔,所以我就食哂兩隻,先食左細個隻,十分鮮甜,估唔到咁平民小店,經濟價錢都食到咁高質嘅蠔,另一隻就十分巨型,大過我嘅手掌,就係比較重海水味,以為咁大隻會有沙或者腥,但整體兩隻都冇沙又新鮮。沙律揀左蟹籽沙律,落埋個汁有日本風味,帶少少wasabi味,十分開胃,餐廳亦唔姑寒,落左勁多蟹籽,性價比高,$38。然後就揀左第一個芝士焗海鮮千層面,一嚟已經傳嚟好香嘅芝士味,非常濃郁嘅芝士白汁,面頭又有勁多芝士,完全啱我依個芝士控,海鮮方面都算足料,蝦、魚柳、帶子同蟹柳,十分好食。餐飲方面,我同我女朋友都叫左特飲,我就揀左凍檸多,依個配搭好新鮮,同益力多十分夾,啱d鍾意飲酸酸地野嘅人,女朋友就叫左菊花蜜,十分潤喉又不會太甜。建議大家都可以試下餐廳嘅特飲,有幾款都好特別,好似青檸金桔蜜。
餐湯方面就揀左忌廉湯,出乎意料個湯十分足料,非當濃郁。