2025-05-09
夏日將至,今日決定食啲清淡啲嘅。但係去到銅鑼灣 百德新街呢啲美食天堂,點可以待薄自己?行過街口見到呢間係轉角位嘅日本居酒屋。簡潔嘅裝修,街角兩邊大窗,對住油站個位,心諗坐喺裏面望住個街景,慢慢食過魚生飯都應該幾chill。秉承日本簡約實用嘅裝修,雖然鋪面唔係好大,但係啲位就坐得好舒服。Set Lunch 嘅選擇好闊,由簡單嘅 滑蛋豬扒飯,到 馬糞海膽丼 有成16款。呢度嘅前菜係無限添加嘅 椰菜絲沙律,一定要睇嘅係佢哋嘅芝麻沙律醬,好啱我口味。我添咗3次。友人 叫咗 馬糞海膽吞拿魚蓉丼。甘香嘅海膽好新鮮。吞拿魚嘅肉打得晶瑩飽滿。睇佢食得好滋味。我就叫咗個三色刺身丼,吞拿、油甘、3文 正常新鮮。佢哋嘅茶碗蒸蛋都做得好出色。其實呢啲lunch 無論係材料服務都好簡單,唔會做到飛上天咁。新鮮嘅食材、安心嘅材料來源、乾淨企理嘅地方、寧靜嘅環境、只有用唔用細語嘅食客,當然唔少得四平百穩嘅枱凳。就係咁樣,滿足嘅午餐。
我就叫咗個三色刺身丼,吞拿、油甘、3文 正常新鮮。
佢哋嘅茶碗蒸蛋都做得好出色。