2024-02-25
亞洲人一般比較含畜溫柔,歐美比較主動以言語表達,南美人就最熱情奔放,唔載歌載舞都表達唔到你知佢有幾開心。食野方面好似有的掉反轉。亞洲人尤其中國人要既係鑊氣,南美呢?可能簡簡單單就ok。好似呢間墨西哥餐廳就係咁。 🍖Cheese fundido,就係芝士加Nachos上面有啲肉腸碎咁簡單, 芝士用鐵板上,熱辣辣,有超強拉絲效果,唔係普通拉絲,喺越拉越長,唔會斷個種,濃郁嘅芝士同佢煙靭嘅口感,簡單黎講就係食原味都已經好出眾。 🍖Avocado Tostada,又係一個簡單嘅菜式,下邊係粟米片,上面就係用牛油果砌出黎既一朵大花。新鮮好睇,健康好味,就係佢嘅工作。 🍖慢煮牛面朱,哩嗰拍爛手掌。用慢煮嘅牛肉黎燉湯,一粒未切割嘅牛展,竟然可以用削鐵如泥形容,可想而知,佢嘅纖維融化嘅程度,但係肉質仲保持一絲絲,而且仲好滑。成個湯味道好original,完全散發出牛肉本身嘅鮮甜。值得留意係佢比你自己加青檸,香草同埋生洋蔥。我覺得三樣野都必須要加入去,只係次序可以自己決定,因為三樣野都令到成個層次昇華。唯一係生洋蔥,因為味道真係好重,可以飲到最後先考慮加入。 🍺✨️真仙人掌蘋果汁,Tequila cock
🍺✨️真仙人掌蘋果汁,Tequila cocktail 同牛油味雪糕,三樣都係非常特別嘅材料同presentation,三樣野都係非常濃郁。
講真我冇乜食過墨西哥野,味道正唔正宗真係唔知。但係全部用簡單嘅處理,做出out of expectation既效果,我諗我一定會再返嚟食過。