2009-04-19
今日約咗家姐一家一齊食飯,之前一直想來試下黃埔呢間陶源,上Openrice睇到九龍城陶源嘅食評咁差,都有少少驚今餐會食到好勞氣!黄浦陶源系隻船上,感覺又幾過癮喎,門口重有個大平臺可以出去吹吹風添,上到陶源,見到好多人系道等位,好彩我地預先訂咗位,等咗兩分鐘就有位。雖然生意好旺,但我地一坐底就有好多人來招呼,有個應該係經理來嘅女士來問我地想食尐咩嘢,我問佢有咩好介紹,佢開玩笑話,如果佢介紹就係燕翅鮑架啦,跟住呢位經理介紹咗個套餐畀我地,話好抵食,叫我地加尐點心就好夠食架啦。睇食評好多人話陶源成日侷人食貴嘢,親身來睇過,其實並唔係咁樣,反而我覺得陶源嘅服務人員好nice,果位經理重好幽默添生意咁旺,重以為有排等先有嘢食,估唔到話咁快就上第一個菜式上來,睇來呢道廚房嘅效率好高喎,我最怕去到果尐無論生意旺唔旺,都要等成個鐘先有嘢拎畀客人食嘅食店,真係等都等到成肚氣,重邊食得落吖!首先上來嘅,鮑汁玉子豆腐:玉子豆腐稍微過咗一下油,食起來口感更香滑,最值得一讚的,就係個鮑魚汁,好香,真係好香!係我咁耐以來食過最好味的鮑魚汁,再加上菇粒和瑤柱肉一齊勾芡,簡單的玉子豆腐做主料,配上矜貴的鮑魚汁和配料,
首先上來嘅,鮑汁玉子豆腐:玉子豆腐稍微過咗一下油,食起來口感更香滑,最值得一讚的,就係個鮑魚汁,好香,真係好香!係我咁耐以來食過最好味的鮑魚汁,再加上菇粒和瑤柱肉一齊勾芡,簡單的玉子豆腐做主料,配上矜貴的鮑魚汁和配料,大廚輕易就豐富咗整道菜嘅味道之餘,亦提升了價值,高級食肆的大師傅,果然好掂!
接住上來的有,鮑汁炒麵:精髓又係個鮑汁,令到個炒面味道好特別,而且師傅炒得個麵唔會太熱氣,濕濕地,有D似潮州式的濕炒牛河,但裏面的芽菜唔會過熟,依然保持爽口鮮甜;更值得一讚的,係裏面搭配的鮮菇,我唔知係叫咩菇,非常鮮味可口,又一道材料簡單但味道不簡單的菜式。
餸菜一個接著一個的上來,廚房連上菜時間都掌握得咁好,唔會一次過上哂尐菜凍哂,亦唔會等來等去無嘢食
素鵝:我通常去食上海菜的時候先會點素鵝,陶源的素鵝做法有點創新,裏面釀咗木耳等齋菜,外皮沾上少許粉漿炸至金黃,入口香脆,腐皮的豆香,木耳的爽脆,味道幾特別。
素鵝食到差唔多,呢個時候見到侍應托住幾籠點心上來,係蝦餃同燒賣,每樣都打孖上,先講吓蝦餃,皮薄餡靚,至于燒賣,咬落去有好多肉汁,隻蝦都算幾新鮮,不過,呢兩款點心都偏鹹咗尐,淡返少少就perfect啦。
鮑魚腸粉:我覺得一般般,但我屋企人認為還可以。
甜品,我地叫咗宮廷燕窩糕:凍食,味道淡淡地唔會太甜。
第二款甜品,絕對值得一試,生磨蛋白杏仁茶:我地叫左每人一碗,熱辣辣,杏仁味好香,夾埋蛋白的香味,香滑美味,好明顯唔會好似一般酒樓或茶餐廳咁,單純用杏仁霜沖出來。
食咗兩味咁正的甜品,呢一餐好完美!雖然都係普通料,但勝在廚師搭配好,夠創意,素多肉少,好健康,食完都唔使驚唔知會肥左幾多,今次重食咗好多唔同的蔬菜類,特別係炒麵裏面果尐菇,(我唔記得問係咩菇添)。
呢道的服務都幾好,唯一美中不足的就係臨走前去咗一趟洗手間, 嘩、、、嚇我一跳,滿地都係污糟的紙巾,如果唔係咁急,真係唔想入去!!希望下次去可以見到有所改善啦。
今日看到陶源推廣緊一個燕翅鮑套餐,節假日288元一位,但平日原來只需198咋,有鮑魚、魚翅、海參、龍躉扒、、、、咁豐富,睇落好似好抵食,我地又約好咗過兩日就來試試,抵唔抵食,遲尐再同大家分享啦。