2018-11-22 605 浏览
呢間黃色霓虹燈小店位於利園對面既黃金位置,裝修期間已經俾我呢隻精明眼見到,一直睇唔出係top table定top code? 特意翻看餐牌先知係top blade, 似乎係感覺幾有趣既獨沽幾味扒房,決定試業後搵機會黎試試,果然無令人失望!小店入面既位置好似快餐店咁 但好舒服好chill, 燈光同裝修都同一般sell扒既扒房好唔同,果然係後現代style! 今次衝著任食薯條黎,係眾多牛扒中竟然有個豬鞍,所以都決定試一試豬鞍:跟番佢建議既程度去煮,佢話會有少少粉紅但唔驚,我亦全權交由靚仔哥哥決定,仲like 埋facebook page 用$20換左支啤酒! 最鐘意呢類既promotion 豬鞍上碟非常大,係大+厚豬扒,煎得好靚,雖然係$150既貨但擺盤都好有心思,原隻蒜頭開半燒熟,本來我唔食蒜頭的,但見到佢無論牛扒定豬扒都有配蒜頭,好奇心下決定嘗試下廚師既心意— 蒜頭燒到好淋好淋,入口即溶,有蒜香味同甜味但唔會太濃太過,完全係我唔食蒜頭都接受到既程度! 呢隻半焦糖化既蒜頭好軟身又帶甜,所以同豬扒配真係一絕!豬扒岩上碟極香,脂肪比例平均,但一定一定要趁熱食因爲凍左會硬身同乾,但呢個時候食埋

豬鞍
豬鞍上碟非常大,係大+厚豬扒,煎得好靚,雖然係$150既貨但擺盤都好有心思,原隻蒜頭開半燒熟,本來我唔食蒜頭的,但見到佢無論牛扒定豬扒都有配蒜頭,好奇心下決定嘗試下廚師既心意— 蒜頭燒到好淋好淋,入口即溶,有蒜香味同甜味但唔會太濃太過,完全係我唔食蒜頭都接受到既程度! 呢隻半焦糖化既蒜頭好軟身又帶甜,所以同豬扒配真係一絕!豬扒岩上碟極香,脂肪比例平均,但一定一定要趁熱食因爲凍左會硬身同乾,但呢個時候食埋佢配既蒜頭同焦糖化洋蔥絲就可以拯救番凍左既豬扒
令人好驚喜既組合!
flat  iron
flat iron 都好淋好夠牛味,不過同豬扒比就細件好多,大概6oz左右? 相比之下豬扒俾我既印象會深刻d

薯條作為配角但都成為左餐廳既主角,任食故然係噱頭,但更重要係佢真係好香、外脆內軟! 有原味同黑松露味,我覺得兩者分別不大,都係熱辣辣幫你refill,原來淨食薯條都可以好開心滿足~
(然後第二日爆瘡

埋單加一每人$200有找,可以解決食肉据扒既需求又保證有質素;而且地點/環境casual得黎好輕鬆,拍拖定同frd食飯都係好好既選擇

豬鞍
flat  iron