2017-06-22
本身都係成日幫襯築地 因為鍾愛日式拉麵同串燒料理 而且價錢亦吾算太貴 食物亦都算係同價位內美味首選。之前我係旺角返工 每個禮拜最少都有4日以上係築地到開餐 都算係半個熟客仔。呢個月搬左入黎天水圍到住 見到銀座1期都有築地 隔離就係太興同馬會 就約左一班朋友仔去踩場睇下天水圍築地同旺角築地 有冇大不同去完真係 !!吾去好過去 !!!前幾日見到吾係太多人等位 一去到就有位坐 入到佢我地一班人搵左個卡位黎坐鋪頭裝修真係一般般 一啲特色都冇 同旺角居酒屋又有日本水墨畫比緊係 輸成條街 話哂都係市區同新界地方比 始終都係差少少 可以體諒 吾緊要 餐廳始終都係食物先係主角一打開餐牌 見到好多本身旺角有既野都冇左串燒拼盤 壽司 卷物 刺身 蚌 洋蔥圈 脆脆豬沾麵 仙境沙律 燒酒 月見豚丼 就算menu上有的幸運彩虹 虎蝦 灸揪(和牛丼)都係假的 實質上都係冇 非常失望我有幾次澳門返香港 係屯門碼頭落船屯碼間海趣坊都有築地 都有試過食物既選擇都幾多 同旺角差吾多仲有啲菜式係旺角冇既 得佢獨有綠茶多士 好味 一試難忘 一定要試 大力推介食物水准都可以 服務都ok所以吾知點解天水圍呢間 點解咩都冇咁我唯
呢個月搬左入黎天水圍到住 見到銀座1期
都有築地 隔離就係太興同馬會 就約左一班朋友仔去踩場
睇下天水圍築地同旺角築地 有冇大不同
去完真係 !!吾去好過去 !!!
前幾日見到吾係太多人等位 一去到就有位坐
仲有啲其他小食
上菜速度都算可以 落單后15分鐘左右都全部上齊
但吾知點解飲品 等左差吾多半個鐘都仲未到
事先聲明我吾係一個催單主義者
但我覺得一杯飲品都吾算難整 店內又吾係多人 點解會咁呢 我生平第一次叫待應 問佢係咪落少左單 佢話幫我check下 禮貌都算幾好
見佢後生女 應該都係暑假工果啲黎
佢走過去廚房 同一個化妝化得好濃 既嬸嬸
講:[?姐(吾記得鳳姐定芳姐) 有冇幾多號枱既單?]
化妝好濃既果個嬸嬸冇理到佢 最誇張既係個嬸嬸竟然攞住個掃係到補緊妝 我即刻想將放左落口既野 全部嘔返哂出黎
跟住個女仔待應 再問佢 :[可吾可以沖左杯咖啡比個客先 個客等左好耐]
跟住化妝個嬸嬸做左一個叫人收聲安靜既動作
嘩 見到佢啲指甲 好長 粉紅色既
如果吾係做廚房都會覺得佢啲指甲都幾令
但諗下佢用啲咁令既指甲黎沖野比人飲就真係吾多想飲
個女仔待應走返過黎同我地講 冇落少單 已經整緊 叫我地等多一陣 係咁講吾好意思 搞到我地都吾好意思 我個 friend 問個女仔待應
果個化妝好濃既嬸嬸係咪成日都係咁
個女仔待應話係 :[成間鋪頭 佢最大 上面有人撐佢腰 成間鋪頭都吾鐘意佢 鋪頭員工都吾會食佢整既野 好多人都比佢罵 有經理總裁老闆果啲落黎巡鋪 就會扮哂野 平時都吾會做野 好識擦鞋 成日都想管埋樓面既野 話其他人好難溝通 逼走左好多新人 投訴都冇用 因為佢有後台照住。。。。。。。。。。。。。]
佢講完一大輪 我地都吾知講咩好
唯有安慰下佢 叫佢比心機 加油
過左5分鐘之後 另一個女仔待應 都走埋過去 叫果個化妝嬸嬸可吾可以沖左杯野飲比另一枱客 跟住我見到佢叫左後面既人幫佢整野飲
佢就行左去隔離㩒手機 仲罵個待應叫佢吾好催 佢好忙 好多野做 吾似得你地班低級員工。。。
之後見到個女仔待應眼紅紅走左去鋪頭后面喊
心裡面慶幸好彩我返工既地方冇啲咁既人係到
社會上面真係多吾公道既事發生 今日又見多左一樣 心裡面都有啲感觸 想當初 我年輕既時
候 我遇到啲咁既人 我諗我會即刻遲工 咁就吾會有今日既我
天水圍比人感覺人情味濃 更加拍成電影
估吾到有個 化妝更濃的嬸嬸 最后我同我一班朋友子都冇飲到佢地既飲品 原封不動俾返佢地 雖然係跟餐免費 但都令我地對築地品牌大失所望。 串燒有啲吾熟生生地都可以接受 但係 一個一路化妝一路整野比客人食既廚師整既野 免費送比我都吾會食 我怕食物中毒 得不嘗失
最後我偷影左一下果個化妝好濃既嬸嬸側面
我都驚比佢罵吾敢正面影佢
天水圍築地 只此一次 永不再去!!!