餐廳:等等HEA (九龍城)地址:九龍城福佬村道41號地下講起九龍城嘅美食,除咗泰國菜之外🇹🇭,其實嗰度仲有好多唔同嘅餐廳、酒吧同Cafe,而我今次就專登去咗呢間充滿打卡金句嘅台式餐廳——等等HEA 未入門口已經見到由藝術家設計、充滿台式風味嘅畫風外牆🧑‍🎨,入到餐廳就見到好多霓虹燈字句牌,一句「你等的人,等你的人,都是懂你的那一個」,聽到都sweet爆🥰,仔細留意幾塊鏡都寫住唔同嘅金句呢✝️老闆娘鵝肝蚵仔滷肉糖心蛋飯 $118店員推介嘅新款飯,除咗有我哋平時食嘅滷肉飯,仲加入台灣好常見嘅蚵仔🦪,仲有3件肥美滋香嘅煎鵝肝😍,非常足料。個飯較為濃味,但喺會令人食唔停口,尤其每啖都充滿粒粒滷肉同蠔仔,真係好正😋,最估唔到可以見到咁新穎嘅台式飯✝️台式流心雞扒妹 $88餐廳另一款新菜式,可以配飯、陽春麵、刀削麵,我就揀咗陽春麵,值得一題麵入面嘅蘿蔔都好甜好腍好好食👍。雞排炸得好香脆,有少少厚粉🤏,不過切開喺滿滿驚喜,瘋狂湧流出嚟嘅流心車打芝士真係抵擋唔住,咁樣食雞扒又真係幾特別,好邪惡啊😈以上兩個都喺套餐,包前菜、飲品(特飲要加錢)同埋可以追加小食,今次追加咗滷水豬耳(+$10)同埋黑松露黃金花
餐廳:等等HEA (九龍城)
地址:九龍城福佬村道41號地下

✝️老闆娘鵝肝蚵仔滷肉糖心蛋飯 $118

✝️台式流心雞扒妹 $88
餐廳另一款新菜式,可以配飯、陽春麵、刀削麵,
我就揀咗陽春麵,值得一題麵入面嘅蘿蔔都好甜好腍好好食👍。

今次追加咗滷水豬耳(+$10)同埋黑松露黃金花枝丸(+$10),
豬耳嘅滷水汁入味而唔會過鹹,真係要試‼️

✝️等等蚵仔煎 $60
蚵仔煎喺我去台灣必食嘅一樣食物,呢到嘅蚵仔煎有成塊面咁大塊,蚵仔分佈均勻,不過整法就有啲似港式嘅煎蛋,感覺有啲似港台風味混合😂

✝️台式烤香腸 $58
台灣嘅惹味短香腸亦喺我另一個至愛,呢到嘅烤香腸切開一片片,仲砌得靚靚先上碟😍,
連埋金不換同蒜粒一齊食,好多台灣嘅味道同感覺都返返嚟🇹🇼

✝️椰奶芋圓仙草 $38
用咗最近紅到爆嘅196芋圓去整,以台南正宗手工做法,每一粒芋圓都大粒而且煙韌到爆,加上滿滿嘅紅豆同仙草(即涼粉),好sweet好QQ啊😝

飲埋杯香芋珍珠鮮奶🥤,呢一餐我就食到好滿足喇,希望快啲有得去台灣旅行啦🧳
2021-04-28