2014-05-18 2563 浏览
难得假期,身为新界人真系甚少会出港岛。因为天气既关系所以就扚起心肝去食呢间咁多笑脸既川善茶居。两点几黎到,一出lift门,就见到人龙,走到龙尾,刚好排到后楼梯,前面大概有十个人。初时排都唔觉热,越排越热排左个几钟终于等到,坐近窗位。睇左阵餐牌,啲野食都几贵。叫左两杯野饮,两款甜品。Mocha snow white, 纯綷系 Mocha latte 少左奶,多左球雪糕。未搅匀之前,有清淡既抹茶味,搅拌后,成杯野既厚度,甜味出番黎,还不错,但唔特别。Mocha lemonade 好够冻,好清新既野饮,不过抹茶味欠乏。两杯野饮各$48,再加埋一,成$53,唔值。皇牌抹茶心太软,都唔算等得耐,约十五分钟就有,拌碟有vanilla ice cream 加少少玛莉饼碎。切开,都算流心,视觉享受还不错,味道就一般般,都有抹茶味。雪糕系雀巢雪糕,而且溶得好快。$78 ,都系个句,唔值。食完心太软,谂住消化一下,过多阵先追佢个芝士蛋糕。结果,我地最后系追左三次,佢一路上心太软,brownie, 野饮,完全无理过我地个芝士蛋糕,等左差唔多半个钟先黎。。。Mocha cheese cake 算系众多款目中较
难得假期,身为新界人真系甚少会出港岛。
因为天气既关系所以就扚起心肝去食呢间咁多笑脸既川善茶居。
初时排都唔觉热,越排越热

排左个几钟终于等到,坐近窗位。
睇左阵餐牌,啲野食都几贵。
叫左两杯野饮,两款甜品

Mocha lemonade
好够冻,好清新既野饮,不过抹茶味欠乏。

两杯野饮各$48,再加埋一,成$53,唔值。

食完心太软,谂住消化一下,过多阵先追佢个芝士蛋糕。

Mocha cheese cake
算系众多款目中较为值得推荐既一样。上面白色既,应该系meringue,但唔知系打得唔够起定点,推一推佢就溶晒,不过呢个唔系重点啦。
个cheese cake 系比较实既baked cheese cake, 抹茶味好浓,同个芝士味好balance, 蛋糕亦够滑,加埋消化饼底,挺不错。两人分,食到最后有少少溜。

虽然没有很大既期望,但等左个几钟,同要呢个价钱就真系唔值啦。今次算系凑下热闹,试下人气抹茶店。
2014-05-17
等候时间
70 分钟 (堂食)
庆祝纪念
纪念日