荃灣雖然好多好嘢食,但係一向都唔多精緻嘅日式餐廳。之前試過呢一間火狐,今日朋友話想黎搵我傾計食下野,就推薦左呢間餐廳俾佢。一段時間冇黎,個Menu好似轉左,食物種類好似再多左。我哋就叫咗幾款串燒同小食,再加一個炒飯。首先係本日推介嘅忌廉薯餅,一般去到日式餐廳如果有得叫呢一款食物,我都會叫嘅因為係屋企好難可以自己整到。擺盤精緻,一人一件啱啱好,入面係好濃厚嘅忌廉薯蓉。之後就嚟咗兩串串燒,一串係黑椒蜜糖豬腩肉, 另一串就係燒雞翼。兩串都燒得啱啱好,而且調味非常之唔錯,唔會太過分掩蓋左肉味。我之後就係玉子燒,幾乎每一次去食日式居酒屋我都會叫呢一味餸。因為係屋企又係好難整到一個好完美嘅玉子燒。佢哋呢一度嘅玉子燒係冇餡料嘅,但係反而受更加可以食得出半熟玉子嘅香味。加上淋上咗日式醬油嘅蘿蔔蓉,真係好comfort呢下一味餸就係蘆筍牛肉卷,一共有四件。裏頭包住嘅係粗身嘅澳洲蘆筍,外面就係日本肥牛。兩樣嘢balance得啱啱好。之後就到唯一嘅主食,和牛蘆筍炒飯。炒飯用嘅係日本米,個飯炒得夠乾身,上面加咗好多蒜片同埋香蔥用嚟調味。和牛份量亦都唔少。食埋個飯,我哋兩個都覺得啱啱好夠飽。埋單兩個人三百幾蚊,

埋單兩個人三百幾蚊,其實以日本野黎講算係一個比較平嘅價錢。
會再有下次