2005-09-24
01/09/2005 20:30慶祝友人生日,一行四人去了這間歷史悠久的意大利餐廳晚飯。之前是到過的,但只限於午餐,晚餐則是第一次。還記得這裡的午餐十分便宜,且看看晚餐否同樣抵食!這家餐廳集合了浪漫的兩大原素:燈光昏暗同檯上放了燭臺,所以情調算是不錯,但空間感就嚴重缺乏,差不多是椅背貼椅背。打開餐牌,合心水的不是沒有,但就總是懶得去諗,所以最後叫了個四人套餐。當中包括:湯、沙律、牛柳、蝴蝶粉及薄餅各一。湯大家都選了意大利菜湯,幾濃郁的蕃茄味,唔錯。沙律一整碟上份量不少,以生果為主,加上幾條romaine,各種食物都相當新鮮,食落好清新。牛柳大概七成熟,非常肉嫩及多汁,係成晚最好食o既菜式。淋上的磨菇汁亦見濃郁鮮味,不錯。海鮮蝴蝶粉的配料比粉還多,茄醬味道甜中帶酸非常開胃,加上香草格外清新。不過始終都係覺得意大利粉好食o的。薄餅餅底焗得香脆,材料多,不過味道唔見突出,茄醬同芝士都好似少左o的。總體來說算幾好,四人餐包飲品$400,唔包就$328,最後連加一$361埋單。
湯大家都選了意大利菜湯,幾濃郁的蕃茄味,唔錯。