2014-08-15 1945 浏览
因為朋友識個廚師,朋友之前食過幾次,今次我地一同四人去試下呢間野嘅質素。首先,我朋友話已經叫廚師幫我地訂左位,到步時,waitress 問我地有無訂位,當我地講出人名同時間,佢話我地唔响個list度。佢地check左兩分鐘左右,都話無响 reservation list,其實無乜所謂,因為我見到現場係有唔少位,我主動問,咁我地當 walk in 喇,訂位果part當粉筆字抺左佢,之後佢地話:「好丫,我地有枱丫」。當walk in,反而唔洗十秒就有得坐低。小事一則,但呢個係 common sense 問題,本人係零 hard feeling,但覺得有少少奇怪。坐低之後,我叫我朋(話識個 chef 果個)發板,我地四個人,叫左兩個 set dinner....一個 risotto,一個 Carbonara。Carbonara 唔係 Carbonara,亦都好乾身,真心想食 Carbonara 嘅朋友要三思。所有野都好奇怪,男女廁同一格,洗手都去廁所都係同一個地方,我個女仔朋友話唔敢去洗手間,硬著頭皮去完。先唔講食物質素同價錢,客人第一樣睇嘅野反而係服務同清潔度。一入門已經扣左分,簡單黎講,
坐低之後,我叫我朋(話識個 chef 果個)發板,我地四個人,叫左兩個 set dinner....一個 risotto,一個 Carbonara。Carbonara 唔係 Carbonara,亦都好乾身,真心想食 Carbonara 嘅朋友要三思。所有野都好奇怪,男女廁同一格,洗手都去廁所都係同一個地方,我個女仔朋友話唔敢去洗手間,硬著頭皮去完。先唔講食物質素同價錢,客人第一樣睇嘅野反而係服務同清潔度。一入門已經扣左分,簡單黎講,係Waitress 唔醒目。其實感覺非常差,因為大家都可以見圖中張餐桌,係果D蔗渣木,我見到有D好細隻嘅小動物走出黎。Waitress叫起我隻碟,就放左我隻叉响枱上面,OMG。佢地又不停收我地D跟本未食完嘅野食。有碟野食左一半佢攞起我地隻碟,問重要唔要。我地初時都好有禮貌話,未食完。期間三個 Waitress 响出要等位處食煙,本人都係食煙嘅,但果刻嘅感覺似旺角嘅 cafe。BTW......食盛三分一,佢又問我地碟野重要唔要,我地四個開始你眼望我眼,我地都重係話,要丫。其實碟牛,同 Risotto 都係咁。到最後,佢不停收我地D野(至少三四次,我地八點半入去,九點上菜,我望過手機,果陣講緊係未夠十點)我杯野飲,重有一半,佢又收起我杯野。我三個朋友望住我,
跟住 waitress 先問;「Aiya....未飲完丫?」
我開始黑面,我話;「係丫,不過你收喇,我地依家走 ga 喇,你放心喇,我唔會阻住你收工。」
跟住佢話;「唔係丫,我唔知你未飲完,你慢慢坐喇」。

我知佢唔係扮野,只係堅無樓面經驗,所以我嬲佢唔落,更加無延續我嘅黑面。
最後買單走人,well......二百幾蚊一餐飯,平時响上環食好正嘅 Lunch,waitress 有晒 uniform,用晒靚杯靚餐巾,食物又好食...都係兩舊。當係大家都唔飲酒咁計,人地 high class D,二百幾一定好食過佢。唔係比唔起,係我講得白D,唔怕得罪講句,呢餐真係唔值二百幾。最後我返到屋企重要去食碗細蓉,set dinner 個 main course.....一個 serve 係超細。我地四個人叫左兩個main course,係每人一啖牛,同一啖魚。唔通食果個無任何肉,海鮮,菜嘅麥米糙飯去填飽個肚?呢個 set dinner....一個人係唔夠食。重有,個室温菜係非常「勞氣」。唔記得講,我朋友話,個廚師聲稱,果個沙律汁係青瓜汁。係完全無味嘅,你試幻想下,果個沙律,加D無任何調味嘅青瓜汁落去。如果係好冰凍,我都重可以當好 fresh 咁嘅意境去食....但係,室温菜,無野丫?堅著

我見到有好多人話好食,唔知係咪因為Band友係老細,所以係 gimmick。但呢個所謂嘅 gimmick,無可能做到一世生意。不才淺見,第一次 亦係最後一次,講完
餐前包
沙律
Risotto
Carbonara
唔記得係咩
Main course 牛
Main Course 魚
山渣糕
题外话/补充资料: 環境就真係好一般喇,又唔就腳,係叫望到觀塘個夜景。入門口果個位,比人食煙,唔食煙嘅人要留意(本人都係 ture smoker)樓面會兩三個人响果度食煙,其實姐係上菜位置,感覺非常差,好似旺角 cafe咁。一定要講一樣好食嘅野,我會話係山渣糕。但舊野嘅體積,大約係 兩吋 X 三吋
2014-08-01