2018-03-24 4074 浏览
老实讲,平时你问我意见的话,我一定唔会食中式糖水,因为我觉得自己屋企都煮到, 不过呢晚几个朋友坚持要食,仲话呢间好经典.我唯有就范呢度menu只有1张,一眼睇晒有o羊食,哎呀,全部我都唔钟意食(我好偏食),逼于无奈下,我选择左芋蓉莲子西米露(我唔食莲子的)再加多粒汤圆~呢度上台速度好快,眨眼已经一台糖水~先讲下我碗野,虽然有我唔食的莲子,但佢味道又唔算浓,而且好林,所以都几好食,有芋头gei存在令西米露好香~加埋煮到好透明gei西米露,成碗食碗好暖~重点系有咁多甜野落去都唔会太甜,意外地喜欢!唯一可惜系我加左的汤圆,原来系我好讨厌gei黑芝麻糖水,纯粹个人喜好,我觉得唔夹,但芝麻系香gei朋友叫左个浓姜番薯糖水大家都无expect佢味道如何,不过一到就闻到浓烈姜味,入口当然系姜味爆发啦~~D姜浓到连平时食开姜gei朋友都觉得好辣,如果唔食gei人就真系唔好试啦~不过佢D番薯又好甜好林所以容易咬,食完都几饱~~木瓜炖雪耳D木瓜好甜好林,雪耳仲keep到爽口gei感觉,两个字:好润!由于我真系接受唔到杏仁露o个阵味,所以我一啖都无试过,不过朋友大赞杏仁好香好滑,俾好高分.我自己就强推冰花炖

浓姜番薯糖水
浓姜番薯糖水

木瓜炖雪耳

杏仁露

我自己就强推冰花炖鸡蛋,非常滑非常香,颜色好吸引,入口甜而不腻,一D都唔觉太多冰糖,食多碗都得!
冰花炖鸡蛋

宁波姜汁汤丸其实同我加上去gei汤丸一样,不过糖水底睇落好甜事实上唔算太甜呢点真系抵赞!
宁波姜汁汤丸
$22 (宵夜)
木瓜炖雪耳