2017-03-13 10376 浏览
男朋友之前去台灣食過臭臭鍋,佢突然話想食,所以我地就上網搵下,點知香港真係有臭臭鍋,所以星期五就黎食啦。黎到都見到好多人排梗隊,可能係星期五特別多人。一入到店已經有一陣臭豆腐味,我地叫左兩個鍋同兩杯飲品,一個鍋跟粉絲,另一個鍋就加十二蚊轉滷肉飯。男朋友叫左臭臭鍋,我都偷食左少少佢d野。其實我覺得呢個鍋比想像中清,湯底幾清新,有少少辣(因為叫左小辣)同有少少沙嗲嘅感覺。呢個鍋嘅材料都幾台式,有牛,蜆,豬紅,米糕等等,當然臭豆腐係重點。因為我冇咩點食過台式火鍋,所以d材料對我黎講都幾特別。米糕好好食,煙煙韌韌咁,吸埋d湯汁好香濃。雖然佢係臭臭鍋,但佢嘅臭氣岩岩好,冇臭到頂唔順,湯都幾清新,所以一啖接一啖咁。另外,個鍋嘅份量都好多,一個人食都好飽。我就叫左一個台式麻辣鍋。我覺得麻辣鍋比臭臭鍋仲好食,今次係我第一次食麻辣鍋,我叫左小辣,所以辣味唔係好勁,麻嘅成份居多。雖然麻辣鍋同臭臭鍋我地都係叫左小辣,但麻辣鍋係比臭臭鍋辣d,但我更中意麻辣鍋嘅湯底味道。麻辣鍋嘅材料都有d唔同,有牛肉,台式餃,豬紅,醬爆丸等等,材料都幾吸引,牛肉份量都幾多。我幾中意呢個鍋有唔同嘅海鮮,令鍋嘅鮮味更加突出😋😋另外
招牌臭臭鍋
台式麻辣鍋
另外,跟鍋有一個飯/粉絲,加12蚊可轉滷肉飯。我地一個轉左,一個無轉。滷肉飯比想像中好食好多,令我地好有驚喜。滷肉份量好多,粒粒分明,而且調味好好。飯嘅油脂分佈平均,粒粒飯都有亮晶晶嘅油包住,比我之前去台灣食嘅滷肉飯更好食。而且佢細細一碗已經好有飽足感,完全冇後悔加錢轉。
粉絲係好幼個種,一開始好驚好快變冧,但發現佢嘅軟硬度keep得幾好,仲可以吸收d湯汁。
柑桔檸檬梳打
我地都叫左兩杯飲品,柑桔檸檬梳打好清爽,甜度岩岩好,柑桔檸檬同梳打嘅比例掌握得好好,好飲過好多台式飲品店。火鍋搭配有汽飲品真係好夾,食到個口熱辣辣個陣飲真係好爽
苿香奶綠
另外一杯叫左熱飲,呢杯冇梳打咁好飲,味道偏清淡,比較注重茶味,佢有好香嘅茶味,入口奶味好香滑,但可能火鍋冇咁岩飲熱飲,所以我覺得冇咁出色。
呢間店價錢合理,食物質素好,特別係麻辣鍋,滷肉飯同柑桔檸檬梳打。不過都有幾多人排隊,所以想平日再食多次
2017-03-03