2017-12-08 107 浏览
同事今日午餐建議,不如去食好東西,於是就決定去食日本餐,話去試下沾麵,而我又未食過沾麵,所以又興奮又期待,跟著同事來到k11, 我都完全唔知道有間食沾麵的店舖,好好彩去到唔駛等,即刻有位坐。原來大家都一樣未來過這間店,所以餐牌睇完叫最基本的沾麵,另外碗麵的份量都有分大、中、細,價錢都是一樣,所以大家一致決定要碗大,落單後在等緊的期間,發現餐牌背後有教人怎樣食沾麵,所以碗麵來到就跟著指示來,首先碗麵確係多,而麵係冷,旁邊有一細碗濃湯,濃湯上面有片紫菜,我夾起小小麵放落濃湯,麵條就立即沾上濃湯,好香的豬骨味,不過稍為有點偏咸,由於麵較淡,配上濃湯都是不錯,還有一大片叉燒,一樣要配上湯汁先至好味,食晒碗麵時湯汁都已無了,如果仲有濃湯剩,可以叫侍應加上清湯,再飲埋碗湯,第一次食整體都覺得係不錯,令我都開始喜歡上沾麵。