2015-10-09 1695 浏览
呢間三姐私房菜原來位於官塘好舊式既工廠大廈內, 唔係朋友帶我來我想可能我會迷路了入到去其實已滿了8成, 好多都係朋友,親友聚會, 十分熱鬧, 而那個木排就作為屏風, 跟其他枱作為分隔,那就大家各自各精彩,各自各高談闊論有機沙律伴芝麻醬因為佢地有個水耕種值,所以沙律既菜都特別新鮮同鮮甜,只係個人覺得醬汁過多,有點過酸, 或者只是我個人口味問題涼伴鮑魚菇和手拍青瓜用料是不錯,青瓜好爽,帶點四川辣味, 而茹亦不差, 好開胃茶薰流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子我見到流心蛋已經心心眼, 點知佢仲有個厚茄子襯托, 先說蛋因是茶薰過所以有淡淡既燻味配點魚子醬, 誰也沒有搶了誰既味, 而那茄子係最愛, 很簿粉軟軟既茄子,但一點也沒有油膩既感覺我們四人共有三款燉湯而我呢個就係川貝陳皮海底椰鱷魚肉呢個湯岩晒我有哮喘既人飲,因為有鱷魚肉對氣管好好KA, 燉湯好甜好足料, 十分滋補有一點要讚既係當我飲完湯, 好快就收左碗連埋我隻匙, 當我想食野問佢攞匙時,佢已經攞左隻新既被我, 好細心呀!嬉水芙蓉從個名來睇,原全唔知食咩, 來到時就見到有帶子, 好大隻好鮮甜, 而原來底層係蒸蛋白, 呢個我食了許多因為實在太滑溜了生
有機沙律伴芝麻醬
涼伴鮑魚菇和手拍青瓜
用料是不錯,青瓜好爽,帶點四川辣味, 而茹亦不差, 好開胃
茶薰流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
我們四人共有三款燉湯
而我呢個就係川貝陳皮海底椰鱷魚肉
嬉水芙蓉
生猛海斑二食
黑松露醬炒斑球
起左骨啖啖肉, 而同黑松露既味好夾 唔會over, 而且又唔會少得黎冇咩味, 因為已起晒骨, 所以我一舊接住一舊食不停
明梅醬燜頭腩
第二味就係呢碟啦, 味道是蠻不錯的, 只係太多骨, 因太麻煩了所以不是我喜愛的
遠年新會陳皮骨
好好咬感,已去骨,但仲有d軟骨好好咬, 同埋冇諗過肉類同陳皮咁夾, 面輕輕一層陳皮粉, 咬落去 嘴唇黏到d粉, 感覺好得意,好有細過食糖既回憶
鮮魚湯浸室溫菜苗
菜好甜好新鮮, 上湯上好清, 好快被d姊妹清晒了
黑蒜炒飯
雖然已經食到好飽, 但都要試試呢個炒飯, 鍋氣好夠不會太油,而黑蒜也很香
就算幾飽,女人對甜點總係可以食得落
呢個炸丸真係十分出色,好煙韌彈口而不過甜, 食多幾粒都唔漏, 再配以雪糕就完結呢晚既晚飯
题外话/补充资料: 定期會轉菜式, 如有特別喜惡都可以告知, 餐廳可以配合調配, 以迎合客人既口味