2015-04-23 1974 浏览
之前聽朋友講呢間蛋糕店啲出品好好食,今天放工之後剛岩經過呢間蛋糕店,就諗住入去買個蛋糕試下。店鋪位於九龍城衙前圍道嘅當眼位置,好容易就可以搵到。店嘅櫥櫃放滿晒各種唔同味道的蛋糕或者蛋卷,看落去超吸引。一去到間野,原本諗住去買同事推薦嘅抹荼蛋糕,點知店員同我講話抹荼蛋糕,係晏晝已經賣晒,真心超誇張囉。。。跟住結果我買左個比利士朱古力芝士蛋糕。紙盒內附有餐具,服務貼心。店員係包蛋糕嘅時候,好貼心咁問我回家嘅路程要幾耐。如有需要可提供乾冰,以令蛋糕保持適當溫度,所以真係非常貼心嫁!另一方面店員亦有提醒我,係雪櫃拎個蛋糕出黎之後,要等十五分鐘先可以食。 由於我係即刻食,當我打開紙盒之後,就見到一個朱古力醬佈滿表面,成身黑色嘅朱古力蛋糕。不過蛋糕比我想像中細個同埋薄,三個至四個人食嘅話份量就岩岩好,四個人以上就有啲勉強喇,所以想成大班人一齊食嘅就可能要買多個喇。味道方面,蛋糕內裡嘅朱古力較接近黑朱古力嘅味道,唔會太甜,而且味道濃郁,加埋小小黑朱古力嘅澀味,如果好似我咁本身鍾意純度高朱古力嘅人,應該會好鍾意食呢個蛋糕。另外內餡嘅芝士非常之香。難怪朋友都推薦呢間野,話佢好值得一試,所以總括黎講,呢度
味道方面,蛋糕內裡嘅朱古力較接近黑朱古力嘅味道,唔會太甜,而且味道濃郁,加埋小小黑朱古力嘅澀味,如果好似我咁本身鍾意純度高朱古力嘅人,應該會好鍾意食呢個蛋糕。另外內餡嘅芝士非常之香。難怪朋友都推薦呢間野,話佢好值得一試,所以總括黎講,呢度嘅蛋糕都係好值得大家花時間黎試下嘅。。。

2015-03-30
外卖自取