2014-12-27
是日為好友慶生,荃灣出名多好野食,於是就去睇下搵吾搵到好野食喇!行左一陣都未搵到間岩心水既,甘岩就行經Olive Cafe見到店內環境好似幾好FEEL,而且睇到門外MENU價錢中等,就決定入去喇!兩個女仔都吾大食,所以只係點左一款小食,兩款主菜同埋兩杯cocktails由於店內燈光比較暗,我地手機ge質素又麻麻,所以冇影到店內環境。不過燈光柔和,情調幾好,每張枱都有蠟燭照明,適合情侶或者同事放工後去食野傾下計點菜後waiter送上餐包同油醋普通冇乜特別,點油醋食係開胃ge點左小食炸洋蔥圈,炸物都難整得吾好食,夠熱,冇乜可以挑剔好友鍾意食飯,而我亦對意大利飯情有獨鍾,所以我地點左呢款黑松露菌蟹肉帶子意大利飯飯ge軟硬度煮得幾好,味道亦入味ge另外點左一道主菜,係我鍾意食ge咸豬手,吾係好多cafe同西餐廳有豬手食,所以我地就決定試下不過呢到既豬手,真係我食過ge豬手中最差ge可謂係難食,menu係寫手烤豬手,suppose外脆內軟ge,但係呢個豬手,似係用汁或者湯煮出黎而且,味道吾係平時食到ge咸香,而係有D藥材味咁樣,我同朋友都食完伴碟ge薯菜淨返一半ge豬手冇食到我地一人叫左一杯fr
行左一陣都未搵到間岩心水既,甘岩就行經Olive Cafe
點菜後waiter送上餐包同油醋
普通冇乜特別,點油醋食係開胃ge
餐包
夠熱,冇乜可以挑剔
炸洋蔥圈
所以我地點左呢款黑松露菌蟹肉帶子意大利飯
飯ge軟硬度煮得幾好,味道亦入味ge
黑松露菌蟹肉帶子意大利飯
吾係好多cafe同西餐廳有豬手食,所以我地就決定試下
不過呢到既豬手,真係我食過ge豬手中最差ge
可謂係難食,menu係寫手烤豬手,
而且,味道吾係平時食到ge咸香,
而係有D藥材味咁樣,我同朋友都食完伴碟ge薯菜
淨返一半ge豬手冇食到
燒德國鹹豬手
朋友果杯吾記得左係咩口味,
不過我自己覺得草青味重
而我就點左strawberry口味,
藥水味重,都係飲左一半都冇就吾想飲
但如果鍾意酒味重D ge朋友不妨一試
我地飲吾慣酒,所以覺得入口比較苦。
但要小心點菜,例如佢地ge豬手就真係麻麻,
但其他食物都吾算差,下次再去會試埋佢地其他ge菜式。