lbbk
第一次試,都係最後一次
lbbk
2023-08-12
关注
已經4-5年無寫過openrice,估唔到一間餐廳燃起我團火。話說呢間餐廳近朋友+就腳,望落野食好似好好咁,就試試啦。

我平時鐘意點一啲以為簡單但都會考啲功夫嘅野,試左個soft-shell crab Egg Benedict.
軟殼蟹班尼迪蛋
軟殼蟹班尼迪蛋

第一下賣相好似好好,不過望多一眼,已經知道呢個egg Benedict 係垃圾級別。

1. 兩隻poached eggs : 一隻"比較"正常,另外一隻蛋白完全硬,好明顯,無控制住邊隻蛋落水先,邊隻蛋落後。另外,啲蛋完全無蛋味,應該係平價野。

2. 軟殼蟹:
垃圾級別軟殼蟹
垃圾級別軟殼蟹

一睇就知個軟殼蟹顏色好有問題。第一,翻炸,仲要炸過火, 顏色已經唔好講,仲有一陣陣燶味。第二,本身個粉已經好厚,翻炸後已經變到一塊硬塊, 油益味好重。第三,有咩需要翻炸?一早整定好曬,唔新鮮嘅野,咁唔洗講,大家知道個蟹係咩味道啦?其實望一望個圖,可以以為自己食緊燒味鋪嘅半邊鴨,半邊鴨Egg Benedict 。 其餘最重要嘅係因為佢翻炸,炸過龍,厚粉又無逼返啲油出黎, 軟殼蟹以下嘅包完全變左一pat野。

成個碟上面最好味嘅係番茄,因為唔洗煮,新鮮。sorry,$148,只有幾粒番茄可以入口,其它都係垃圾,我一路食,一路擰頭。

另外點左個Earl Grey lemon cake
伯爵茶檸檬蛋糕
伯爵茶檸檬蛋糕

cake到!起叉啦(經過Egg Benedict 之後,我已經完全零期望) !!個頂乾到用叉輕輕一篤就已經成塊頂飛出黎,呢野我已經知道個餅應該又係垃圾,你知唔知咩叫dry?個餅就知啦!

第一下入口,要問自己,我食緊咩味道嘅cake?呀Earl grey + lemon!sorry, 兩樣味道都無。點解呢?個頂已經咁dry,去到餅中間都係完全dry,完全無texture。唯一一個問題: 唔知件餅放左幾耐?點儲存?

另外件cake有樣奇怪野,件cake中間有大約4粒完粒黑椒,點解會有嘅?(cake嘅野,你識條鐵咩)

總結所有: 第一次,都係最後一次,完全食緊垃圾。入去嘅時間係4.30,已經無咩人,竟然都可以整到咁,好明顯餐廳管理同quality control好有問題。

检举
PS,食完之後,我friend夜晚同我講佢腸胃炎,屙左5日,睇左兩次醫生,好明顯當日嘅食物超級唔新鮮
2023-08-16