2023-12-05
朋友話食廚師發辦,去咗尖沙咀港晶中心地下嘅一間餐廳食。第一次食廚師發辦,充滿期待,價格都頗高,一位大約$1800。餐廳嘅環境係日式風格,掛滿日式燈籠,日本畫,佈置日式園景,成個感覺真係好似喺日本咁!😋明太子魷魚漬伴三文魚子,香魚甘露煮,水果蕃茄,磯粒貝,你幾道菜擺喺同一個碟上面,大概非常精緻,用嚟打卡都好靚。有明太子魷魚🦑係我最鍾意食嘅。水果蕃茄亦非常鮮甜。😋毛蟹刺身,馬糞海膽配青檸啫喱,呢個非常新式嘅配搭,青檸啫喱放入口溶化,即刻變成左刺身同海膽嘅醬汁,非常清爽。😋北寄貝,帶子,樽菜,好有傳統日式味道,味道不錯。😋煙熏鰆魚,好香嘅煙熏味同好香嘅魚味。😋深海池魚,白身魚薄切,刺身係一種好鮮嘅味道。😋北海道蝦夷鮑魚,鮑魚肉好有口感,啖啖鮮甜味。😋A4和牛,超正和牛,一份有四件,配埋蒜片加上檸檬汁一齊食,味道更有層次。😋炸物,非常香脆,秋葵炸得非常好食。冬菇又脆又柔軟嘅口感。😋壽司八品分別有油甘魚,沙錐魚,富山白蝦,拖羅,吞拿魚,金目鯛,赤鯥魚,海膽,每一款都好正,吞拿魚入口即溶味道濃郁。😋卷物係三文魚卷物。😋鯛魚清湯嘅顏色非常清淡,但充滿魚嘅鮮味。😋時令水果蜜瓜,超級多汁,清甜又解渴。