2018-03-26
最近多出沒在大角咀區,發覺大角咀區真係有好多好野食!朋友話帝盛酒店入面的日本餐廳好抵食(佢試過lunch buffet 都係$88)今晚就黎試下有幾抵啦晚上就唔係食放題既,主要係日式火鍋套餐,最簡單就叫個二人套餐二漁前$598前菜有個櫻花蝦沙律沙律菜新鮮冇苦味,配上蟹籽櫻花蝦口感更爽脆唐揚尤魚翼炸漿夠薄,魷魚唔會乾及韌,仍然保持濕潤七味燒魚翅 及 脆炸川海老兩個小食送酒一流!可惜今日我地冇飲酒,燒魚翅帶點辣味,很脆口,但要快點食,否則會變硬;炸海老則非常香口,肯定可以好好補充我既鈣質另點了響鈐,店員說響鈐是店家即炸,所以可以點酸辣醬食,果然熱辣辣又夠鬆脆,浸唔浸湯都好味主角出場了!鍋物及 黑毛和牛及北海道豚肉鍋湯底選了豆漿湯底,貪佢清清地,有的金菇係入面,豆香不算濃。豬牛拼盤非常吸引,和牛的脂肪與肉成完美比例,紅白相間,牛味非常濃郁,脂肪在口腔溶化,甘香之餘又不覺肥膩;豚肉比和牛厚,質感帶爽,沒有平日豬肉的羶味,由於太好食,兩三下工夫已經清碟同場加映稻庭烏冬,幾彈牙唔錯友善的店員話呢期返左雷暴蚌同鑽石蜆好新鮮,價錢又唔貴問我地試唔試($50 and $68)其實我見識少,唔係好知係咩黎
二漁前$598
前菜有個櫻花蝦沙律
沙律菜新鮮冇苦味,配上蟹籽櫻花蝦口感更爽脆
唐揚尤魚翼
炸漿夠薄,魷魚唔會乾及韌,仍然保持濕潤
七味燒魚翅 及 脆炸川海老
主角出場了!
鍋物及 黑毛和牛及北海道豚肉鍋
湯底選了豆漿湯底,貪佢清清地,有的金菇係入面,豆香不算濃。
同場加映稻庭烏冬,幾彈牙唔錯
其實我見識少,唔係好知係咩黎,但見佢極力推薦就試下啦!
黎到我地都嘩左一聲!真係成世人未見過咁大隻蚌,有我的手掌般大!蚌肉直頭有tempo紙巾咁大粒!肉質爽口鮮甜;至於鑽石蜆就海水味重一點,要留意唔好煮得過熟,唔係變韌就浪費左喇
燒黃魚一夜干
後來聽同事講話一夜干係日式鹹魚,但食落沒有鹹魚的感覺,而且魚味濃郁得黎唔腥,魚骨唔多,我最中意食的邊位,貪佢更香口
甜品係蕨餅清清地唔太甜
整體黎講真係滿分,環境服務食物都好滿意,我未試過係OpenRice 比滿分,呢間係第一間,希望水準能夠保持