2012-04-21
成日都關注openrice,亦因此周圍揾好o野食,卻從來冇想過自己都寫番一篇,因為懶但係呢因此,真係要寫篇食評贊下呢家!本來約朋友星期二去,結果個日好大雨(其實當天都大雨)。好彩星期二冇去za!原來逢禮拜二係休息ga~特別在此提醒有興趣想去試下gei朋友。一入去,感覺就好好。老闆娘好nice,我地話想坐出面,就即刻安排座位。因為係11點多去到,所以叫了一個brunch set,加20蚊可以任揀一杯o野飲。我地叫做一個brunch set,一杯matcha soul,一杯green tea chocolate,當然唔少得聞名已久gei Vegan Apple同Loaf Banana啦!兩杯o野飲首先上場,個樣真係好靚好靚,我地兩個好似傻婆咁,哇左好耐,都不捨得飲,驚破壞個樣啊!!個用來裝飾gei花,係真花來ga!好有心!我杯matcha soul(跟餐$20),有蜜糖同桂花係泡沫上,飲落去唔太甜,o岩o晒我口味,仲有好香gei桂花同蜜糖味。好中意!朋友gei綠茶朱古力($30)都好好飲,朋友話,出面買個d都好淡,而呢個就好好味!跟住係brunch set($75),有d黃瓜同番茄,素腸、
但係呢因此,真係要寫篇食評贊下呢家!
Vegan Apple ($20)
Loaf Banana($18)
食完老闆娘好貼心地送上兩杯水。店裡整個環境都好舒服,好愜意。能夠感覺到店主gei用心。一向都喜歡這樣雅致gei小店,,清靜舒適,一定會再次光顧!店裡仲有各種茶葉同紫砂壺出售呢!
题外话/补充资料:
其實去的當日心情並不好,最近發生太多事,整個人都好煩躁。加上連日的雨天,所以並不是懷著一個好心情去的。但是去到之後,完全被店裡的環境所感染。加上老闆娘和外籍夥計的熱情招待,一流水準的貼心小食,竟然漸漸忘記那些令人煩心的事。
當然,最後那些擾人的事情都逐一解決,心情亦都豁然開朗。突然明白,這就是人生,煩惱、憂愁處處都在,但是也因為有這樣溫馨的小店,讓我們在疲累的時候,可以舒緩一下。能夠有這麼個空間,可以讓我們有機會暫時逃離出面紛亂的人和事,調節自己,已是難得。