2019-09-16
今日同朋友嚟到尖沙咀康境酒店入面嘅日本餐廳到食好嘢,朋友介紹呢到嘅牛拍得住佢喺日本旅行食嘅質素!見到有個menu係夏季限定,好似都幾吸引,所以叫咗其中兩款試下!呢個係山葵八爪魚粒生菜包,平時食生菜包多數都係包住啖啖肉,呢個配搭都幾新鮮,八爪魚粒好爽口,配埋wasabi獨特嘅辣味都幾刺激!呢個係煙燻上等牛肋肉,上枱前都有個蓋蓋住,上枱前一刻先會揭開,即刻傳嚟陣陣煙薰味~~呢個牛肉嘅肉味比較濃,同埋肉都切得比較厚身,要咬多幾下~~因為牛嘅種類太多,睇到花多眼亂,所以我哋選擇再叫一個<<極上和牛盛合 2人用>> ,呢個set $598,有5款牛肉,每款有兩塊,本身以為份量唔多可能會唔夠食,食到最後其實係啱啱好,再多都食唔落了!店員介紹呢個set可以跟返順序食比較好,由牛舌開始食,順時針方向食到最後嘅特上牛肋肉~~我會順序介紹返~~第一款:極上牛舌係勁厚切嘅,肥美嘅質感食起上嚟好滿足!第二款:極上牛肩肉脂肪比例分佈得好靚!第三款:上等牛腰背肉係薄切嘅,呢個配埋雞蛋食,塊牛已經好滑,加埋雞蛋真係滑上加滑!個蛋黃應該都係靚嘢嚟,蛋味好濃郁!第四款:特上西冷,六面各燒
第一款:極上牛舌係勁厚切嘅,肥美嘅質感食起上嚟好滿足!
第二款:極上牛肩肉脂肪比例分佈得好靚!
第四款:特上西冷,六面各燒15秒,之後再食,中間肉汁好juicy!
最後:特上牛肋肉,呢個留返最後食真係好啱,因為佢嘅油脂真係勁豐富,比之前嗰啲油味重好多,配埋岩鹽食會解返少少油膩感,但真係好好食!
順帶一提,呢間餐廳嘅網真係幾高質,燒出嚟嘅坑紋好靚!
飲品我order咗呢杯「長青樹」,即係青蘋果梳打,味道同坊間飲嘅差唔多,好清新又解渴,食燒肉飲就最啱!