2022-10-05
🎏️中環區必食良心店💛 — 一起食堂✨ 第一次是中環店🤪#90cp黃店篇💛 #90cp中環篇 #90cp台灣篇➖➖➖➖➖之前都已經食過呢間良心店好多次🤪 但係次次都食開觀塘嗰間,早排返工先知原來中環都有一間,今晚收工收夜咗就走入去食返碗麵先回味下🥳 估唔到原來中環店咁多人,比我感覺都係觀塘好啲😂好味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼🍳: ⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 紅燒牛肉麵 $78佢舊肉肥瘦適中,而且幾淋同埋幾入味🤫牛味亦都比想像中重🐮 麵方面都係用烏冬,有別於一般嘅牛肉麵,配搭都幾有趣🤔 雖然佢嘅湯底係油咗少少,但味道有少少辣都幾惹味🙌🏻 整體來講絕對完勝上次食過嘅蟹肉茶漬飯😂✨ 花雕麻油雞湯麵 $78麵底同樣係爽彈嘅烏冬,配上四嚿雞肉卷、菇同菜😆 個雞肉卷肉質嫩滑,食落完全係啖啖肉,都好有滿足感!! 最有驚喜係佢個湯底,冇諗過清清地加咗調味居然係咁夾😲 湯底亦都算養生同足料,加咗紅棗𣏌子呢啲滋補材料😍 真心呢個驚喜爆棚覺得係必叫之選🙌🏻🔸 小食 🍡🍢🍤(台灣香腸$38/ 炸花枝丸$28)花枝丸份量就少咗啲,味道都不過不失,但係台灣腸
第一次是中環店🤪
#90cp黃店篇💛 #90cp中環篇 #90cp台灣篇
➖➖➖➖➖
好味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼🍳: ⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)
✨ 紅燒牛肉麵 $78
✨ 花雕麻油雞湯麵 $78
🔸 小食 🍡🍢🍤
(台灣香腸$38/ 炸花枝丸$28)
花枝丸份量就少咗啲,味道都不過不失,但係台灣腸就質素依然,越食越上癮,搞到好想去台灣🤣
🧋仙草豆漿 $24
🧋愛玉荔枝茶 $24
飲品方面就errr… 依然有改進嘅空間🙈😂 暫時飲過晒珍珠奶茶仙草奶茶等等,覺得杯愛玉荔枝有啲驚喜,算係暫時飲過最好嘅一杯😤
💰Total: Ard $300
✅ 同上次感覺一樣都係覺得好抵食🥰 不過今次應該就叫做左啱自己口味嘅嘢食!特別係花雕麻油嗰個😌 必叫!!!!!
同埋要挑剔嘅係舖頭嘅位置真係太細,人手都唔係太夠,所以可能大家要耐心等候一陣🙈
➖➖➖➖➖
📍 一起食堂 (域多利皇后街) (中環)
中環域多利皇后街2號地舖