2019-05-29 79 浏览
当日我同中心组员到餐厅实习,我地一入到餐厅,餐厅环境优雅,我地总共叫咗15种食物同饮品,其中一名组员叫咗卤味切猪耳,我试咗一块,觉得味道爽口,唔太硬,有种食鸡软骨的感觉。另一名组员叫咗香卤滑牛筋,我试咗一块,口感松软,卤水味充足,有牛汁味道,香口而不漏,好软熟。另一名组员叫咗台式卤味拼盘,有茶叶蛋、牛筋同猪耳,我试咗一件茶叶蛋,味道香口,茶叶味比较淡,鸡蛋口感弹牙,唔太硬。另一名组员叫黄金脆薯,我试咗两件,脆薯口感香口,里面系黄金番薯,好似食薯条一样咁香。另一名组员叫咗酥炸花枝丸,我食咗一旧,觉得外面好脆、内面松软弹牙。另一名组口叫咗凉伴小黄瓜,系用黄瓜、辣椒我试咗三件,黄瓜用咗好似海蜇整嘅汁一样,黄瓜味道爽口,味嘅未吕容易融入味蕾,食到拍拍声。另一名组员叫咗夜市小香肠,系用青瓜丝同肠仔组成,肠仔味道香甜可口,青瓜丝好爽口。其他组员分别叫咗冻蜂蜜柚子茶、冻巨峰QQ绿茶、冻荔枝QQ红茶同一杯热柠檬水。至于我就叫咗酥炸盐酥鸡同一杯冻珍珠奶茶,先讲盐酥鸡方面,我试咗一、两件,发现餐厅并冇使用冰鲜鸡,鸡件不太咸,有鸡味同酥作味。至于珍珠奶茶方面,珍珠软硬比较不平均,有时觉得有点硬,另一D珍珠口感就好松软,但真系煮熟过,系可以接受的水平,连我都溶入心。
酥脆盐酥鸡
冻珍珠奶茶
题外话/补充资料: 如果钟意台湾美食,不妨到此餐厅食返一餐。
2019-05-25
等候时间
10 分钟 (堂食)
酥脆盐酥鸡
冻珍珠奶茶