2011-05-05 11 浏览
上個月買左d團購,個心諗住你要promote下,咁我咪黎試下。點知,第一個喊真係俾左你。其實,食物係可算有水準,不太差。客觀D講,可以算好味添。但係請 貴店前線員工明白,老闆做團購係希望引來客人,以減少利潤來增加日後客源。齋做熟客仔,枱枱俾得起錢,多多俾貼士,日日做10張枱收隊,前線員工當然想日日如是。做左團購promote下,短線試食既客會多左,野做多左係正常的。其實所有食客都明白前線員工只係打份工,客多客少可算係唔太關你事。有時你地好忙,我地有眼見,都唔會叫你埋黎。但係對d團購客要個碟仔分享你D食物既要求都Turn Down,又真係難以令人食得開懷。要成功做飲食生意,全世界一樣,專業既廚房要配合專業既樓面,除非你個樣食品係天下難尋。生牛河,香港人食唔少,由「小小的巴黎」,「佐敦趙老先生」,到比較上級既「金色牛的花苑」。生牛河不是你專美的。老闆難得係老遠既地方買個專營番黎,又個個星期係周刊度賣半版廣告,我都好欣賞。但係d客食得唔like,唔順氣,可謂「食龍肉都無味」。希望老闆重新考慮生意是否仍然如此營運,員工重新考慮服務是否如一。九龍城,銅鑼灣大坑,鋪租係好金的,老闆,我們做食客都

其實,食物係可算有水準,不太差。客觀D講,可以算好味添。

但係d客食得唔like,唔順氣,可謂「食龍肉都無味」。

九龍城,銅鑼灣大坑,鋪租係好金的,老闆,我們做食客都是明白的。

前線員工們,唔駛估,我與你老闆素未謀面,唔係你老闆叫本人扮食客去丙你地。

我清楚你地係因為我都好鍾意「生牛河」,同埋我係「蔡先生既fans」。
2011-05-04