2018-01-13
早前見到好多朋友喺網上曬咗個合照,背景好有童話feel,今日我又要嚟 White Button Cafe 打吓卡先。 一入來就俾個好可愛嘅佈景佈景板吸引咗, 真係可以話係打卡位, 男女老幼都鐘意啦!兩點上到嚟,仲有午餐供應,百幾蚊一個set, 價錢大眾化, 下次必試 ! 見到張poster 介紹Pokkie王國, 已經好心動,充滿馬戲團特色, 好似入咗童話世界,見到都開心, 而時間剛剛好, 兩點就開始有tea set供應,一定要揀啦!POOKIE TEA SET $398 幸福摩天輪出場啦, 真係靚到唔捨得食呀! 摩天輪上有爆谷雞球、迷你芝士漢堡、脆香薯角同蜜糖法蘭克福腸。 我覺得爆谷雞球好特別, 外表真係好似爆谷,仲有四隻顏色,食落外皮脆口,但雞肉有點鞋, 味道好正呀!一囗迷你芝士漢堡 , 細細個,幾可愛,有少少嘅芝士味,加上惹味厚切漢堡扒、蕃茄同生菜, 口感不錯, 配上脆卜卜嘅薯角同薄切嘅蜜糖法蘭克福腸一齊食, 又幸福又好味! 食完鹹點, 再來個甜品先! 由外表可愛嘅小丑帶了四款甜品出來, 有野莓馬卡龍、圈吉士醬、焦糖爆谷慕絲同草莓法式泡芙 。馬卡龍好甜, 中間有吉士醬同士多啤梨醬
POOKIE TEA SET $398
食完鹹點, 再來個甜品先!
馬卡龍好甜, 中間有吉士醬同士多啤梨醬, 鐘意食甜嘅朋友就一定like !
焦糖爆谷慕絲同草莓法式泡芙 ,味道以甜為主,我自己一般, 因為我偏愛食低糖甜品。
榛子拿破倫好好味,酥皮入口鬆脆, 中間有榛子,味道不錯。白色嘅香蕉芝士餅, 外表有點似棉花糖,但原來係香蕉味mousse, 味道微甜,合我口味, 底層係脆餅,不但有可愛嘅外表,而味道都好正㗎,好食過棉花糖啦!
法式朱古力撻做得不錯, 有朱古力餅底做底層, 中間放了朱古醬, 入口香濃, 再加上朱古力脆米波波上面, 充滿朱古力味, 好正!
我揀咗兩款無酒精飲品, 白日夢同玫瑰水蜜桃果茶。
上堂就最怕發白日夢, 叫咗杯來試吓,希望飲完之後上堂會專心啦!外表都幾靚呀,白日夢主要成份菠蘿、橙同牛奶, 有清淡嘅菠蘿帶出香甜嘅橙味,味道幾特別㗎!
天氣雖然寒冷, 見到大大壺嘅玫瑰水蜜桃果茶, 即時覺得暖笠笠。 花茶有小蠟燭暖住, 慢慢談天說地都唔怕冷啦。
希望下次來有機會試佢嘅吸血鬼果汁啦, 今日試唔到, 停止供應,成個血包好攪鬼,好特別。 今日好開心, 食咗個靚靚下午茶,好有童話feel !