2019-01-30
AhirunoPekkle鴨簡直係童年回憶呀!知道山下菓子推出左Ahiru No Pekkle 主題,所以約左朋友一齊去食。行到山下菓子附近既位置已經見到Ahiru No Pekkle既裝飾,門口大大塊既牌比我地影相。行到左門口位置,已經聽到主題曲既聲音,然後我地就行左入去搵位坐。因為啲裝飾勁可愛同勁靚,而且成間鋪都係以淺藍色為主,所以我地不停係到周圍望個到啲裝飾。仲有好多Ahiru No Pekkle既圖案,連張墊枱紙都好Q,所以我瘋狂咁影相呀! 見到張Menu諗左勁耐食咩好。因為樣樣野食都好吸引。.我地最後叫左一份Ahriu No Pekkle 秘製醬汁豬肋骨 (全條) ($199)。當侍應拎過黎既時候,我同我朋友都瞪大晒對眼,心諗點解咁大份既。佢地用左一個木製既碟黎裝豬肋骨,加左啲薯條、沙律。係沙律上面仲插左個Ahiru No Pekkle既牌仔。我地切開左個豬肋骨一齊食。個豬肋骨上面淋左啲酸酸甜甜既汁,食落好開胃。重點係個豬肋骨食落唔韌,反而好易咬開。同埋啲薯條好大條,食得出係新鮮炸出黎既。 .我不嬲都好鐘意食梳乎厘,所以都叫左個捉迷藏梳乎厘班戟($99) 同朋友share食。
見到張Menu諗左勁耐食咩好。因為樣樣野食都好吸引。
最後,我仲叫左杯芒果乳酪冰沙($59)。