2017-01-12 373 浏览
小欖有燒烤場已知好耐, 實際位置就不知道,  原來巴士站旁一路直走就到平時燒野食, 多數係屋企門口, 或者相約朋友係大尾督等地, 今次跟朋友去小欖燒野食, 真係第一次成人$130, 小童$100 , 開爐費$40, 今天我們6人, 除6每人$6.X左右, 一般大路價錢, 算合理磅水後, 每人分到食物券及飲品券, 全日無時限任燒 包一支水及一罐汽水 跟住工作人員帶領, 去到我們的燒烤位置, 一個方形燒烤爐,兩包炭, 就陪住我們一個晚上(初時, 很擔心兩包炭不足夠, 最後發覺這擔心, 是多餘的......)這裡人山人海, 真的無想過, 寸金尺土的香港, 高官們時常掛住口邊, 沒有土地的香港, 竟然有那麼大規模的燒烤場, 霎時間, 覺得自己見識少很欣賞佢地將各種食物分門別類由不同COUNTER負責, 感覺上, 企理整潔這裡所有BBQ的食物(雞翼,牛扒,豬扒,雞扒,叉燒,多春魚,腸仔,獅子狗卷,腎,尤魚,粟米,青椒,茄子.......等)基本野應有盡有,  連辣醬豬腩肉都有, 齋睇個樣, 質數份量都很好, 且視覺上也醃得不錯, 味道就要燒過先知我至愛的雞翼, 有3種口味(沙爹, 沙薑, 黑椒)
我至愛的雞翼, 有3種口味(沙爹, 沙薑, 黑椒), 且有全翼中翼可共選擇, 至於雞扒也有3種口味(韓式, 蜜味, 黑椒), 隻隻味都可試哂, 這就是任食的好處

小賣部: 除了用券換飲品, 當然在唔夠飲嘅時候, 用$解決, 在這裡我們自費$40買了一個燒烤網,  做了懶人燒烤法
這裡很貼心, 還提供無限Sauce Refill , Wow....超大支密糖
懶人燒烤法: 將所有食物放上網, 塞滿整個爐口, 不留一點罅隙, 肚子勁餓的我們, 可以密密食, 不用續件續件咁燒, 超爽
其實這裡食物都幾大件, 尤其是雞翼, SIZE比譚仔那些大, 其實譚仔以前雞翼SIZE跟這裡一樣那麼大, 但後來分店越多,雞翼就越做越縮水, 超失望
好! 繼續BBQ, 忘記失望的米線, 當然, BBQ食物好食唔好食, 不是由SIZE去衡量, 個人覺得應該睇食物質數及醃料醃得好唔好, 這裡個人認為算唔錯, 醃得入味, 不是敷衍之作
這裡地方超大, 食飽了, 大人/細路可選其所好活動!!!  大人可打麻雀/踢毽/掟飛鏢;細路活動比大人多, 釣魚(盤上玩具魚)/玩高卡車/踢波/羽毛球....等, 還有大型氣墊彈床, 超吸引

聽聞BBQ場旁是沙灘, 可以慢步,多麼溫馨浪漫, 但可惜......................我們來得太晚了, 甚麼都看不到

下次我要早啲早啲早啲.........黎. 見識一下
2016-12-17