4-2-2006 1954題目與今餐食物全無關係。前幾日食完潮州菜後,就約定今晚來這裡開餐,至去年呢個時候開始,差唔多每半年就黎呢度食一次晚飯,睇下今次又有沒有進步或退步。食的食物已有食友SMASHING PUMPKINS 寫了,自己及其他食友亦寫下了無數次。個人來講,滷水依然keep到;上次我寫話退了步的墨魚餅,今次再食時,感覺又有不同,recall番大家,第1次食時有驚喜,炸得好好食,第2次食時細塊及薄左,所以該時話呢味菜式退了步,今次再食時,炸得好脆,份量適中,但剛剛炸起左,淋左少少,灘番冇咁熱先食會好少少;雙拼雞腳筋整得好爽,比之前的出色,似乎是師傅改良左做法,有芥末的味道稍為辛辣左少少,但係我喜歡,麻香既係另一味道,皆因落了少少花生醬作為其中一樣調味。埋單121,食到十二分飽,還打了包返屋企。見到某店某位食友其中寫下了以下句子:「食得多地方不等於識食,吃得多種類不等於吃盡,細沒名氣的不等於全劣,大有名聲的不等於全優,鮑蔘翅肚絕不等於眾好,回憶細味卻是千金難買,放開懷抱一定全是滋味。」,尤其係第1、4及7句更有同感,至於係在這裡出至何處,閣下自己慢慢搵,不過搵到係無獎。這裡都幫
4-2-2006 1954

題目與今餐食物全無關係。

這裡都幫襯左三次,老闆及部份員工已認到我呢個死肥佬,相信一定有第4、5、6….次,幾次都係夜晚,睇怕以後都可以日日黎兼食午飯。

註:
1. 口味因天時地利人和而言,有差距實屬正常;
2. 好短時間寫同一間食店對自己來說好正常,因為係不跟日子日記的一部份。如係鱔稿的話,自己神咁早去嘆世界啦,仲做緊份牛工咩!