2018-08-24 1385 浏览
係香港有好多形形式式嘅餐廳,每日三餐,人生食過嘅餐廳可以好多,但有幾多間餐廳能夠成功烙印係食客嘅心入面。而蝦麵店俾我嘅印象非常深,除左係食物嘅味道外,令我深刻嘅係對於店入面散發嘅濃濃不忘本不忘根嘅感覺。單看門面就知呢間餐廳係以懷舊為主題,本身以為係舊香港嘅店面設計,入到店入面輕輕研究了一下先發現原來係舊檳城的設計。同朋友坐係店內最入嘅位置,放眼環顧四周係木嘅桌子同椅子,牆身貼滿黑白老舊的照片,或者呢D係店家係馬來西亞走過嘅路同看過嘅景色。拎起菜單一看,餐廳主打麵食為主,大標題旁有個辣度標記,話俾食客知邊D辣邊D唔辣。另外,有少量嘅馬來西亞小食選擇,同埋有D香港飲品以供選擇。係清朝果陣好好多華人去左東南亞打工,因為咁有唔少嘅中國傳統菜式外傳左出去,而係馬來西亞餐廳食到福建滷麵係真心一D都唔奇,我叫左D1 蝦肉肉片麵羹($59),羹嘅質地同味道望落非常之似碗仔翅,但呢個麵羹仲額外有陣陣嘅蛋花、蔥花同乾蒜嘅香味,蝦已經去哂蝦,仲要一開二添,我諗店家應該連被腸都挑走埋,因為唔見有黑色條狀物浮係羹上面,我叫左摻摻做都麵或,綜合所有野食起黎,口感好豐富,而味道清清地,食落好舒服。朋友就叫左咖哩喇沙

蝦肉肉片麵羹
咖哩喇沙海鮮麵
朋友就叫左咖哩喇沙海鮮麵($72),呢個價錢有咁多料同海鮮食都真係抵到爛,有大蝦、魷魚翼、青口、腐角、豆卜、蟹柳,未食先興奮!飲左啖湯底,正,椰奶好香,勁香咖哩味,雖然我好怕肥,但我都飲左大半碗湯先係停口!大蝦同魷魚翼都好爽口彈牙,非常新鮮。青口望落都係新鮮多肉嘅!
沙嗲醬魷魚翼

因為魷魚翼真係幾彈牙、嫩同唔靭,所以我地再單點多左個沙嗲醬魷魚翼($38),乾蒜同蔥花永遠都係菜式嘅最佳拍檔,加左沙嗲醬同少少辣油,食落非常野味。

今日人唔係太多,呢度嘅菜式同我平時食開嘅都幾唔同,幾有特色,食野同傾下計都唔錯。
2018-08-20
蝦肉肉片麵羹