2015-08-26
空山幽空臨殿宇 清靜無為啖素飱雲泉仙館位於坪輋,臨近中港邊界,遠離煩囂,供奉呂祖純陽,今日祭祖重遊,享受道觀清淨無爭嘅環境,悠閒地品嘗齋菜。食齋係先付款,再到對面南齋等食。用餐以自助形式,食具食水自行料理,連粥飯都任食。齋內有字畫對聯裝飾,令人發思古之幽情,細味不言之趣。椒鹽素魚豆腐($90)做法簡,只係炸完灑啲淮鹽調味,但口感味道同香港仔山窿謝記嘅魚片角有得比!彈牙少油,食到唔停得口。如果送酒一流,難怪喺雲泉有藍妹啤賣😅春卷拼西檸鴨($75)大路齋菜點心。春卷餡料足,夠鬆脆,可惜唔係即叫即炸,放涼後香味淡薄,而且油份膩口。鮑魚菇豆苗($75)材料新鮮,豆苗啖啖草青味,感覺健康清新,師傅打薄素蠔油芡,保持材料原味。白粥(免費任裝)最驚喜反而係任食嘅白粥。廣東粥煲法,加入腐竹慢火熬製,質地綿滑米香四溢,「弱水三千,只取一瓢飲」,所以只淺嚐一碗,唯粥香此生難忘。
空山幽空臨殿宇 清靜無為啖素飱
齋內有字畫對聯裝飾,令人發思古之幽情,細味不言之趣。
椒鹽素魚豆腐($90)
春卷拼西檸鴨($75)
鮑魚菇豆苗($75)
白粥(免費任裝)
题外话/补充资料:
餐廳有汽水啤酒供應