對於一個超鍾意食甜品嘅人黎講,「食蛋糕」~其實真係唔洗等生日😅😅🤣🤣.經過中環街市,見過ASOK THAI CAKE嘅蛋糕,好靚好特別,忍唔住帶左個「芒果糯米飯」造型嘅蛋糕返屋企🥳🥳遠睇呢個造型,真係似一份糖水多過似一個蛋糕!好正👏🏻.切開「糯米飯」部份嘅蛋糕,係三層夾心椰香味蛋糕,夾住麻糬喺入邊,煙煙韌韌,好特別!而「芒果」嘅部份,就係勁濃芒果味嘅「芒果膏」(哈哈!我唔識形容,總之好香芒果味啦🤣🤣).有時食得傳統蛋糕多,間唔中食吓呢啲造型咁精緻嘅蛋糕,都幾surprise !👏🏻👏🏻其實仲有像真度極高嘅「榴槤」造型蛋糕、「椰青」造型蛋糕,下次我最想食嘅係迷你版「泰式奶茶」造型蛋糕~~蛋糕店入邊仲有波希米亞風嘅打卡座位!下次可以一邊食,一邊打卡🥳🥳🥳
2023-10-05