2010-07-31
第1次來這間食肆,其實之前也來過1次但當時仍未轉手所以才寫第1次 老公好早就book定露台位,雖然當日酷熱天警告長掛,但晚上坐係度都O喎,陣陣海風過再加埋週圉環境都幾浪漫.....絕對情侶首選。愈來愈離題....都係言歸正傳首先,我同老公都希望來個慢食,因此開首只點了傳统的西班牙果酒及4隻生蠔,先享受一下環境。1. 果酒 - 中上,果味不夠若可若將生果和酒的份量再對比一下則較好(只是個較喜歡果味重一點的) 2.生蠔 - 3隻澳洲,1隻愛爾蘭,新鮮好食。3. 老公揀咗波菜忌廉龍蝦湯 - 我覺得非常好飲,不是一般杰都好似槳糊的忌廉湯而且龍蝦肉也比想像中多。4. 我則選了西班牙海鮮湯 - 第一啖時你會覺得嘩咁淡嘅,但愈飲你會愈覺得好飲因蕃茄與海鮮的味道混合後慢慢留在你口腔入面久久不散。5. 龍蝦片帶刺身配青芥汁 - 作為前菜不過不失,因2者都達到新鮮要求。6. 西班牙肉丸 - 這個肉丸係我食過所有肉丸中最好食的,因佢外表好似乾乾地咁,但咬落去時入面卻非常juicy...所以加埋旁邊的蕃茄sauce就更加惹味啦! 終於到主菜出場啦...本來想同時order西
2.生蠔 - 3隻澳洲,1隻愛爾蘭,新鮮好食。
終於到主菜出場啦...本來想同時order西班牙海鮮飯及燒乳豬的,其實明知吃不完的但我哋都決定全叫,最多吃剩外賣回家。哈哈 ......點知人算不如天算侍應姐姐話俾我哋聽燒乳豬已賣完,我哋話7點幾喳喎,咁快賣哂,佢話其實燒乳豬每晚只作限量發售故很多客人都會在book位時book埋的,所以我哋只好同燒乳豬講聲see U next time ! >v< 跟住佢話西班牙海鮮飯已換成墨魚汁西班牙海鮮飯,因希望客人對餐廳時常有新鮮感,因此menu中某些菜式會不時轉換,最後我哋亦點了這個。
7. 墨魚汁西班牙海鮮飯 - 份量足夠3人用,但個人覺得海鮮處理得比較乾,尤其是蝦肉很嚡,但墨鱼汁飯就幾得意。
甜品出場喇! 就係焦糖燉蛋和芒果青瓜蓉金寶(不好意思,其實我不太記得個甜品名)2個甜品都好好食,尤其個金寶個質感好特別,因當你吃到好甜時酸酸哋嘅芒果蓉會中和番,感覺非常特別。
在此非常多謝老公'肥豬豬'同我食了一個非常滿意的birthday day dinner.