2024-04-28 44 浏览
今日小朋友们同朋友仔几个家庭聚会,去左科学园,之后一起去了附近新开的酒家。餐厅位于科学园海滨附近,环境优美舒爽,特别适合一家大细。我哋点咗好多传统点心,每款都好唔错。肠粉有两款,分别系黑毛猪叉烧滑肠粉同原只韭黄鲜虾肠粉。两款都做得好出色,肠粉皮好幼薄,入边亦都好足料。小朋友好钟意食古法拉花手打马拉糕,质感好松软,而且都唔算好甜。小朋友当然都钟意食香口嘢啦,所以我哋拣咗琥珀黄金豆腐,外皮脆卜卜,入边又嫩又滑,大人都钟意食!另外我哋都叫咗啲饱肚啲嘅主食,例如鸡丝粉皮、四川担担面、银芽肉丝炒面。粉皮滑捋捋,沾满花生酱,甜甜地小朋友就啱晒啦,又有鸡丝补充蛋白质。四川担担面就留返比大人食,因为都有啲辣。银芽肉丝炒面非常脆口,好似食饼干咁,加埋啲酱汁啱啱好。