巧得鍋

How Awesome
餐厅: 巧得鍋
资讯:

2018-11-04 323 浏览
秋风起~火锅嚟~是夜同老公二人撑边炉脚,但两丁友打边炉,最头痛系叫唔到多款,任食火锅食物质素大多一般般,再谂就晚餐变宵夜嘞~~~就嚟咗巧得锅,食过午餐都唔错,就试下火锅!发现有火锅套餐!套餐两位起,唔计个锅底同菜盘,有十三款食物包甜品及饮品,可拣特饮唔洗加钱,而甜品系好神秘嘅前菜:麻辣云耳、凉拌莲藕莲藕清新爽口~云耳爽辣,醒胃~正!滋补花胶炖竹丝鸡锅真材实料,除咗花胶同乌鸡,仲有其他药材,越煲越浓味~有两大条花胶,中途有待应帮忙剪开。牛肉并盘有四个不同部位,金钱牛𦟌、牛脷、牛柳粒及牛颈脊,每个部位口感不同,但都系咁牛味浓郁又新鲜~巧得蔬菜盘排名不分先后,有:冬瓜冬菇南瓜娃娃菜秀珍菇金菇白菜油蜜菜生菜,加多粒车厘茄。新鲜~巧得大拼盘拼盘有:大扇贝、钻石蚬、日本广岛蚝、日本蟹柳、蜂巢豆腐、手打墨丸、韮菜安格斯牛肉饺,牛肝菌羊肉饺。好丰富呀~如果两个人散叫就好难试到咁多款式嘞样样都新鲜好食~~钻石蚬每人得一粒真系唔够喉啰⋯⋯仲有呢只广岛蚝,肥到呢~煮完都仲咁大只!(前)柠檬青苹果、(后)鲜果特饮两杯都好饮,我钟意柠檬青苹果,酸酸地,fresh啲;鲜果特饮系奇异果味,温柔啲。紫心蕃薯丸问:我
秋风起~火锅嚟~

就嚟咗巧得锅,食过午餐都唔错,就试下火锅!发现有火锅套餐!

套餐两位起,唔计个锅底同菜盘,有十三款食物
甜品及饮品,可拣特饮唔洗加钱,而甜品系好神秘嘅

前菜:麻辣云耳、凉拌莲藕
莲藕清新爽口~云耳爽辣,醒胃~正!

滋补花胶炖竹丝鸡锅
真材实料,除咗花胶同乌鸡,仲有其他药材,越煲越浓味~

有两大条花胶,中途有待应帮忙剪开。

牛肉拼盘

牛肉并盘

新鲜~

好丰富呀~如果两个人散叫就好难试到咁多款式嘞
样样都新鲜好食~~
钻石蚬每人得一粒真系唔够喉啰⋯⋯
日本广岛蚝

仲有呢只广岛蚝,肥到呢~煮完都仲咁大只!

问:我 答:侍应
点餐时。
问:餐甜品系咩?
答:一杯杯细细杯(指住远处享用紧唔知系布甸定啫喱嘅客人),好似𠮶啲咁。
叫起甜品,等左五分钟,我以为漏咗,追问下,佢话整紧。
整紧?布甸啫喱而家整?咁神奇?
跟著等咗十几分钟就嚟咗四粒金黄波波~

炸得好靓,筷子笃落去就feel到脆,忍唔住好想快啲试,但系超级热!用筷子笃个窿拎返出嚟,有团烟走出嚟

所以我唯有打开佢摊摊先~
个皮不得了,外皮脆,内皮烟韧,一路𡁻有啲似煎堆嘅感觉,入面紫薯香,又唔会太甜,劲好食啰!

最后赞下个炉嘅设计,四边即时抽风,唔会被蒸气吹到眼镜蒙晒,食完之后个身都会有阵边炉味,但无咁劲
呢个设计无得顶!

真系「巧」得嘅火锅
套餐解决我(对食物)花心嘅问题
心机紫薯丸,超好食!惊喜!
打边炉最紧要系个炉。

2018-10-22
牛肉拼盘