2020-11-10
約左朋友去沙田食飯,新城市廣場有好多食肆,但呢間偏偏吸引到我,事關成間餐廳嘅設計都好古色古香,好有深刻印象,我地就入左去食,坐埋位侍應就送上一煲熱茶,芳香茶濃。我地點左幾款小菜食~.灌湯竹絲雞百花丸 $76即叫即炸,好大粒,一人一粒岩岩好,小食多滋味~ 附送左支秘製黑醋,食之前吉落去注射入去百花丸入面,有趣又新奇,仲可以增添鮮味。百花丸外面裹左層炸粒,入面內有乾坤,蝦膠中藏有秘密,就有咬落去好香脆,再有爽口彈牙嘅口感,仲用左灌湯嘅方式加入左竹絲雞絲,非常鮮味,不過食之前要小心辣親個嘴呀~柚子海蜇頭沙律 $78先黎個沙律醒醒胃先,柚子海蜇頭沙律賣相好精緻嘅中式沙律,一層海蜇頭一層苦瓜,口感豐富,海蜇頭好爽口,而苦瓜爽中帶甘甜,配上柚子醬汁,甜甜地,好開胃。蜜汁西班牙叉燒 $128叉燒雖然比較瘦,都不失肉嫩嘅口感,叉燒燒得焦香,入口仲有蜜汁香甜味,味道恰到好處,肉味濃郁唔黐牙,整體感覺肉香不膩。溫泉蛋陳皮和牛肉餅煲仔飯 $128侍應送上煲仔飯時會即場加入秘製煲仔飯豉油,再蓋埋焗多幾分鐘就岩岩好,成個觀想效果都好靚。將溫泉蛋刺穿,蛋汁流至肉餅同飯粒,更添惹味,飯粒粒粒分明,沾滿蛋汁同豉油,好
灌湯竹絲雞百花丸 $76
柚子海蜇頭沙律 $78
蜜汁西班牙叉燒 $128
溫泉蛋陳皮和牛肉餅煲仔飯 $128
將溫泉蛋刺穿,蛋汁流至肉餅同飯粒,更添惹味,飯粒粒粒分明,沾滿蛋汁同豉油,好香口。和牛肉餅好滑肉嫩,陳皮唔會話太濃但都足以令肉餅鮮味昇華。
桃膠菊花桂花雪梨茶 $28
菊花同桂花味都好足,冰涼潤喉,岩哂而家秋天乾燥嘅天氣飲,加上有桃膠同雪梨粒粒,口感十足。
石榴紫背天葵山楂蜜 $28
紫背天葵營養豐富而且又好飲,酸酸甜甜,非常醒胃。
甜品(糖水+2件糕點) $58
飯後食甜品,為今餐畫上完美句號。
送上我地面前噴哂乾冰煙霧,成個賣相好夢幻好吸睛~
滋補潤喉露
味道甜而不膩,加上新鮮雪梨粒粒同薄荷葉作配搭,有清涼潤喉嘅感覺。
桂花糕+棗皇糕
棗皇糕口感煙韌,有好濃郁嘅紅棗味,軟綿綿。桂花糕清甜爽口,帶出陣陣桂花香。