2018-10-31 74 浏览
秋風起,又是出動食火鍋季節了。雖然話香港一年四季都可以食火鍋,但我個人認為涼啲凍啲食起來會更加美味。今晚食豪啲,佛跳牆湯底。用料真的ok喎!有爽口的海蔘,滋潤的花膠,質感的鮑魚....淨係材料己吸引。先嚐湯底,清甜好味,鮮味盡出。食火鍋牛肉是指定動作,一排的安格斯牛小排賣相搞鬼。牛肉質素上盛,入口軟綿,牛脂香溢。黑漆漆的肥媽墨汁腸賣相並不吸引,味道卻意外地好味。墨汁魷魚味香濃突顯,有𡁻口。紫菜嚮鈴卷即叫即炸,伴以酸甜汁,即食又香又脆。另可放湯數秒,吸入湯汁,味道一様佳品。黑松露蝦蟹餃粒粒飽滿,皮薄餡料豐富。黑松露味並不突出,餡料鮮味就好重,好正啊!如果鐘意嚐辣,鴨血一定要試,那種麻辣感覺慢慢滲出,惹味又誘惑。食火鍋始終比較熱氣,飲番一支薏米檸檬水下火最好不過。

火鍋始終比較熱氣,飲番一支薏米檸檬水下火最好不過。

2018-10-30