2019-10-30
安安燒秋風起,就有BBQ燒烤之意,不過今次就係去食燒物,位於旺角嘅安安燒真係不二之選,位置唔難搵,喺麥花臣球場後面,落車後都係行一陣就到。重點推介嘅首選有蟶子皇,多蒜多葱少辣,燒起嚟又唔會令到肉身太韌,食落啖啖肉,鮮味仍然保存得到。焗金菇有兩款,一款係蒜蓉牛油,另一款係沙嗲醬,個人就比較喜歡蒜蓉牛油夠惹味,沙嗲口味雖然香濃,但略嫌食落口同金菇好似有少少唔夾咁,所以我會推介前者。另一樣必叫食物當然係燒茄子,基本上以前去深圳每次食燒物都會點選的。茄子肉身淋而入口,份量大到我認為4個人點一份就足夠,因為仲要留肚品嚐其他美食。有兩樣串燒我認為都是必選,燒鱔及雞軟骨,燒鱔真係非常出色,皮脆肉嫩,肉汁得以保留。雞軟骨外脆,食落非常爽品,可以叫返杯生啤,作為送酒小食。