2019-09-22
秋風吹起,終於又係時候到食火鍋既季節,收工同男友去左北角依間火鍋店打邊爐,過個開心星期五,七點幾去到都唔算多人,一入座就有位叫野食都以寫紙形式,無論湯底、火鍋配料同小食飲品都幾多選擇,醬料一盤有九種,平時食既生蒜、蔥、芫茜、炸蒜、花生、紅椒、沙茶醬等等都有,每位都會收返醬料$18同茶介$8未諗好叫咩火鍋配料前先落左個湯底,我地叫左胡椒豬肚布袋雞鍋,上左湯鍋後先夾起布袋雞,即係用左豬肚包住既雞,先剪開豬肚,內藏左雞肉再剪開連埋胡椒粒全部再放返入湯底,再滾左一陣先飲個湯,陣陣胡椒辣味,雞同豬肚味幾出,飲落都幾香,驅寒就啱哂好快火鍋配料同小食都到齊,食住小食椒鹽鮮蚵等個鍋滾,一粒粒蚵仔炸得好香脆可口,細細粒一口食完全無負擔,用左台式炸法,愈食愈停唔到口湯底滾左,先放韮菜餃、雲呑同丸類入鍋仲叫左個細既牛魔王拼盤,都幾抵食,加埋份量都唔少,總共有五個部位,分別有美國金錢𦟌、牛肩胛肉、牛頸脊、極品牛胸尖同甘香牛柳粒其中既牛胸尖真係第一次食,雖然白色,但食落竟然無牛味,反而口感好爽韌,好得意而當中最鍾意係牛柳粒,估唔到食落有驚喜,灼左大約三四分鐘估唔到口感依然軟熟唔會韌,牛味好濃郁,果然同個名一樣甘
湯底滾左,先放韮菜餃、雲呑同丸類入鍋
食完部分牛,就等到韮菜餃熟啦,餃皮夠薄,韮菜饀料夠多又香
而金牌手工丸入而包括有手打鮮牛丸、手打蝦丸、黑松露墨魚丸同豬肉丸,全部都大大粒好彈牙,食得出食材新鮮,個人比較鍾意豬肉丸,食到豬肉甘香帶鮮,好好食
打邊爐又點少得食菜,叫左個娃娃菜,放係湯中灼耐少少食都唔怕,甜中帶軟熟口感,清一清肉既濟膩感
最後飲埋個酸梅湯解飽肚感又開胃,酸度啱啱好,正呢